Стиже киша и снијег

Нова орканска олуја погодиће овај део Европе: Урагански ветрови од 140 km/h

  • Извор: Телеграф
  • 24.12.2023. 21:42

Веома снажан циклон са севера Атлантика обрушиће се ове вечери и ноћи на сјевер Европе, а директно својим центром погодиће југ Скандинавије. Вриједност ваздушног притиска у центру циклона опала је на само 962 милибара.

Овај циклон већ данас донио је обилну кишу и снијег Шкотској, уједно и олујне вјетрове, а на потезу између Исланда, Шкотске и Норвешке обилни снијег и киша праћени су орканским вјетровима од 150 km/h, уз таласе висине и до 15 метара. Овај циклон у свом задњем дијелу донио је Исланду обилни снијег, али и ледени ваздух из поларних предјела уз температуре и до -15°C.

Олуја ће у току вечери, ноћи и сутрашњег дана Норвешкој и Шведској донијети веома обилне сњежне падавине и олујне вјетрове, а очекује се и више од 20-30 центиметара снијега, уз сметове и наносе.

Ово је мушкарац који је убијен због љубоморе, прича се да је све због смс порука

Ово је мушкарац који је убијен због љубоморе, прича се да је све због смс порука

Понегдје се чак уз снијег очекује и грмљавина.

Циклон ће донијети олујне вјетрове и обилну кишу, али и нешто топлији ваздух са Атлантика централној Европи. Најјачи ветрови очекују се у Данској, на северу Немачке и Пољске, уз ударе од 80km/h до, док се на југозападу Норвешке очекују оркански вјетрови. Са Сјеверног мора и Балтичког мора обрушаваће се вишеметарски таласи, уз поплаве.

Након севера Европе, циклон ће донијети снијег и јаке ветрове Финској, прибалтичким земљама и Русији, али у знатно блажем облику.

Иначе, овај дио Европе прије неколико дана био је на удару још јаче орканске олује, уз обилни снијег и ураганске ветрове, а на удару невремена нашло се више од 50 милиона људи од Британије и Алпа до истока Европе и од Панонске низије на југу преко централне Европе све до Балтика и Скандинавије.

Турска је покренула велику војну операцију

Турска је покренула велику војну операцију

Срећом, интензитет садашње олује биће слабији, али су већи проблеми свакако могући на сјеверу и сјевероистоку Европе и у дијеловима централних предјела.

Овај циклон неће погодити Србију, али ће условљавати југозападна струјања са Медитерана према нашем подручју, па ће време у наредном периоду у Србији и у нашем региону бити право прољећно, уз температуре и до 20°C, што су вредности и за 15 степени више од уобичајеног просјека.

Сарајево: Криминалац туче дјевојку, па и човјека који је покушао да јој помогне

Сарајево: Криминалац туче дјевојку, па и човјека који је покушао да јој помогне

У прилог стабилном и топлом времену над нашим дијелом Европе ићи ће утицај антициклоне уз врло висок ваздушни притисак, али и термички висински гребен са југозапада, који ће са Медитерана условљавати доток топле ваздушне масе.

Истовремено, сјевер Европе биће на честом удару снажних циклона и олуја са сјевера Атлантика, а управо оваква синоптичка ситуација неће дозволити да ледене ваздушне масе са снијегом из поларних предјела и из Сибира продру унутар европског копна и до нашег подручја, јер ће над Европом преовладавати и зонална струјања, у виду западног струјања од Атлантика ка истоку. Управо ће оваква синоптичка ситуација условљавати веома благо и угодно вријеме до краја године над европским копном и нашим подручјем, а ваздушне масе са Атлантика и Медитерана повући ће далеко на исток и сјевероисток ледени ваздух ја Сибиру и поларним предјелима.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.