U "znak podrške"

Nova provokacija: Vašington šalje zvaničnu delegaciju na Tajvan?

  • Izvor: RT Balkan
  • 18.01.2024. 21:49

Nekoliko istaknutih američkih poslanika otputovaće u Tajpej u znak podrške Laju Čing Teu, koji će biti inaugurisan za novog predsjednika Tajvana u maju nakon pobjede na izborima u subotu.

Ami Bera, najviši demokrata u Indo-pacifičkom podkomitetu Predstavničkog doma za spoljne poslove, i još dvojica kopredsedavajućih Kongresnog tajvanskog poslaničkog kluba – republikanci Еndi Bar i Mario Diaz-Balart – posjetiće Tajvan sljedeće nedjelje, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na izvore.

Očekuje se da će Majk Galager, uticajni republikanski "jastreb" koji predsjedava dvopartijskim kineskim komitetom Predstavničkog doma, otputovati na Tajvan poslije prve delegacije, a to će biti posjeta koju će Peking pažljivo pratiti.

Kina je kritikovala posjete američkih političara ostrvu, tvrdeći da one razvodnjavaju američku politiku "jedne Kine" prema kojoj Vašington priznaje Peking kao jedinu vlast u Kini.

Kineska ambasada u Vašingtonu saopštila je da se Peking "čvrsto protivi bilo kakvoj zvaničnoj interakciji SAD sa Tajvanom niti miješanju u tajvanska pitanja na bilo koji način ili pod bilo kojim izgovorom".

"SAD treba da budu izuzetno oprezne u vezi pitanja Tajvana i ne smiju da zamagljuju i izbjegavaju princip jedne Kine u bilo kom obliku ili šalju bilo kakav pogrešan signal separatističkim snagama 'nezavisnosti Tajvana'", saopštila je ambasada.

Članovi Kongresa imaju dugu istoriju putovanja na Tajvan, što predstavlja prećutnu podršku Vašingtona nezavisnosti ostrva, s obzirom na to da američka izvršna vlast ima samo nezvanične odnose sa Tajpejem u skladu sa politikom "jedne Kine", koja je na snazi otkako je prešla na diplomatsko priznanje Pekinga 1979.

Nakon što je tadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posjetila Tajvan 2022. godine, kineska vojska je izvela velike vojne vježbe oko ostrva i zaustavila vojnu razmjenu sa SAD koja je ponovo pokrenuta prošle nedjelje.

Bijela kuća je prošle nedjelje poslala dvojicu bivših najviših zvaničnika – nekadašnjeg republikanskog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Stivena Hedlija i bivšeg demokratskog zamjenika državnog sekretara Džejmsa Stajnberga – u Tajpej poslije izbora. Njih dvojica su se pridružili Lauri Rozenberger, šefici Američkog instituta na Tajvanu, dijelu američkog Stejt departmenta koji upravlja nezvaničnim odnosima sa Tajvanom, u susretu sa Lajem i drugim predsjedničkim kandidatima.

Bera i njegovi kopredsedavajući tajvanskog poslaničkog kluba sastaće se sa Lajem, ali ne i sa poraženim kandidatima, rekla je jedna osoba upoznata sa putovanjem.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je poslije izbora na Tajvanu da će zamoliti republikanske predsjednike nekoliko odbora da putuju na Tajvan.

"Da bih naglasio stalnu posvećenost Kongresa bezbjednosti i demokratiji, zamoliću predsjedavajuće relevantnih odbora Predstavničkog doma da predvode delegaciju u Tajpej poslije Lajeve inauguracije u maju", rekao je Džonson.

Očekuje se posjeta više kongresnih delegacija oko inauguracije, kao i u martu ili aprilu povodom obilježavanja 45 godišnjice Zakona o odnosima sa Tajvanom (TRA), zakona koji obavezuje SAD da obezbijede oružje Tajvanu.

Analitičari kažu da će Kina vjerovatno snažnije reagovati na posjete istaknutijih američkih zakonodavaca i smatrati godišnjicu TRA i inauguraciju osjetljivijim pitanje.

"Kina bi sigurno poludjeti zbog delegacije članova kineskog odbora (Predstavničkog doma)", rekao je Džejms Čen, stručnjak za spoljnu politiku sa Univerziteta Tamkang u Tajpeju. "Posjeta članova tajvanskog kluba je manje osjetljivo pitanje jer mnogi od njih nisu nužno protiv Kine, dok kineski komitet jasno tretira Kinu kao metu".

Na Tajvanu su delegacije SAD generalno popularne. Ali stručnjaci upozoravaju da je u interesu Tajpeja da se fokusira na značajne razmjene sa američkom administracijom umjesto na "Instagram diplomatiju", koja uglavnom zadovoljava čežnju društva za priznanjem.

"Ono što nam najviše nedostaje su posjete zvaničnika američke vlade ili vojnih zvaničnika", rekao je Čen.

SAD se generalno uzdržavaju od slanja visokih zvaničnika na Tajvan. Peking je ljutito reagovao prošle godine kada je Majkl Čejs, najviši zvaničnik Pentagona za Kinu, tajno posjetio Tajpej.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.