У "знак подршке"

Нова провокација: Вашингтон шаље званичну делегацију на Тајван?

  • Извор: РТ Балкан
  • 18.01.2024. 21:49

Неколико истакнутих америчких посланика отпутоваће у Тајпеј у знак подршке Лају Чинг Теу, који ће бити инаугурисан за новог предсједника Тајвана у мају након побједе на изборима у суботу.

Ами Бера, највиши демократа у Индо-пацифичком подкомитету Представничког дома за спољне послове, и још двојица копредседавајућих Конгресног тајванског посланичког клуба – републиканци Енди Бар и Марио Диаз-Баларт – посјетиће Тајван сљедеће недјеље, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на изворе.

Очекује се да ће Мајк Галагер, утицајни републикански "јастреб" који предсједава двопартијским кинеским комитетом Представничког дома, отпутовати на Тајван послије прве делегације, а то ће бити посјета коју ће Пекинг пажљиво пратити.

Кина је критиковала посјете америчких политичара острву, тврдећи да оне разводњавају америчку политику "једне Кине" према којој Вашингтон признаје Пекинг као једину власт у Кини.

Кинеска амбасада у Вашингтону саопштила је да се Пекинг "чврсто противи било каквој званичној интеракцији САД са Тајваном нити мијешању у тајванска питања на било који начин или под било којим изговором".

"САД треба да буду изузетно опрезне у вези питања Тајвана и не смију да замагљују и избјегавају принцип једне Кине у било ком облику или шаљу било какав погрешан сигнал сепаратистичким снагама 'независности Тајвана'", саопштила је амбасада.

Чланови Конгреса имају дугу историју путовања на Тајван, што представља прећутну подршку Вашингтона независности острва, с обзиром на то да америчка извршна власт има само незваничне односе са Тајпејем у складу са политиком "једне Кине", која је на снази откако је прешла на дипломатско признање Пекинга 1979.

Након што је тадашња предсједница Представничког дома Ненси Пелоси посјетила Тајван 2022. године, кинеска војска је извела велике војне вјежбе око острва и зауставила војну размјену са САД која је поново покренута прошле недјеље.

Бијела кућа је прошле недјеље послала двојицу бивших највиших званичника – некадашњег републиканског савјетника за националну безбједност Стивена Хедлија и бившег демократског замјеника државног секретара Џејмса Стајнберга – у Тајпеј послије избора. Њих двојица су се придружили Лаури Розенбергер, шефици Америчког института на Тајвану, дијелу америчког Стејт департмента који управља незваничним односима са Тајваном, у сусрету са Лајем и другим предсједничким кандидатима.

Бера и његови копредседавајући тајванског посланичког клуба састаће се са Лајем, али не и са пораженим кандидатима, рекла је једна особа упозната са путовањем.

Предсједавајући Представничког дома Мајк Џонсон рекао је послије избора на Тајвану да ће замолити републиканске предсједнике неколико одбора да путују на Тајван.

"Да бих нагласио сталну посвећеност Конгреса безбједности и демократији, замолићу предсједавајуће релевантних одбора Представничког дома да предводе делегацију у Тајпеј послије Лајеве инаугурације у мају", рекао је Џонсон.

Очекује се посјета више конгресних делегација око инаугурације, као и у марту или априлу поводом обиљежавања 45 годишњице Закона о односима са Тајваном (ТРА), закона који обавезује САД да обезбиједе оружје Тајвану.

Аналитичари кажу да ће Кина вјероватно снажније реаговати на посјете истакнутијих америчких законодаваца и сматрати годишњицу ТРА и инаугурацију осјетљивијим питање.

"Кина би сигурно полудјети због делегације чланова кинеског одбора (Представничког дома)", рекао је Џејмс Чен, стручњак за спољну политику са Универзитета Тамканг у Тајпеју. "Посјета чланова тајванског клуба је мање осјетљиво питање јер многи од њих нису нужно против Кине, док кинески комитет јасно третира Кину као мету".

На Тајвану су делегације САД генерално популарне. Али стручњаци упозоравају да је у интересу Тајпеја да се фокусира на значајне размјене са америчком администрацијом умјесто на "Инстаграм дипломатију", која углавном задовољава чежњу друштва за признањем.

"Оно што нам највише недостаје су посјете званичника америчке владе или војних званичника", рекао је Чен.

САД се генерално уздржавају од слања високих званичника на Тајван. Пекинг је љутито реаговао прошле године када је Мајкл Чејс, највиши званичник Пентагона за Кину, тајно посјетио Тајпеј.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)