International SOS

Objavljena lista najopasnijih zemalja svijeta za posjetu u 2024.

  • Izvor: Indeks
  • 27.04.2024. 10:15

Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije International SOS.

Oni su objavili interaktivnu kartu koja pokazuje gdje će se putnici najvjerovatnije suočiti sa bezbjednosnim pretnjama na temelju rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnih i sitnih zločina i, ove godine, uticaja klimatskih promjena.

Među najsigurnijim mjestima za posjetu su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, a International SOS kaže da su sigurnosne prijetnje tamo beznačajne. Nasuprot tome, Libija, Južni Sudan, Sirija, Ukrajina i Irak su među najopasnijim za posjetu, i navedene zemlje su rangirane kao zemlje sa ekstremnim sigurnosnim rizikom.

Oboreno 66 ukrajinskih dronova, Rusi napali rafinerije

Oboreno 66 ukrajinskih dronova, Rusi napali rafinerije

U državama Srednje i Južne Amerike, Venecueli, Hondurasu i Haitiju, sigurnosni rizik za putnike smatra se visokim nakon stalnog porasta kriminala i nemira.

Nasuprot tome, Norveška, Finska i Island označene su kao zemlje sa niskim rizikom od zdravstvenih problema i sigurnosnih problema, što znači da su najsigurnije - uz Švajcarsku i Grenland.

Kad je riječ o zdravlju, zemlje sa najvećim rizikom od obolijevanja od medicinskih problema ili bolesti uključuju afričke države Nigeriju, Sudan, Libiju, Srednjoafričku Republiku, Somaliju i Sieru Leone. Jemen je takođe označen kao zemlja visokog rizika, kao i Irak, Sirija i Sjeverna Koreja.

Ovako izgleda istina:

Ovako izgleda istina: "Nudi mi Klinton da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj 5.000 muslimana"

Mjesta sa niskim rizikom od bolesti su većina onih u Еvropi, Kanadi, SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi i Čileu.

Ove godine je prvi put uključena kategorija koja se fokusirala na uticaj klimatskih promjena na zemlje širom svijeta. U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Italiji rizik od klimatskih promjena smatra se niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija rizik je vrlo visok.

Dok je rizik koji predstavljaju klimatske promjene nizak za većinu evropskih zemalja, International SOS ukazao je na to kako je ljetni toplinski talas izazvao pustoš na kontinentu. Temperature su danima stalno bile iznad 40 stepeni, a turisti su u Rimu padali u nesvijest zbog vrućine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?