Džeremi Lorens

Oglasio se UN: Šta će biti ako Izrael poplavi Hamasove tunele?

  • 14.12.2023. 19:04

Plavljenje Hamasovih podzemnih tunela u Pojasu Gaze morskom vodom, koje vrši Izrael, može imati dugoročne humanitarne posljedice, izjavio je "Sputnjiku" portparol Savjeta UN za ljudska prava /UNHRC/ Džeremi Lorens.

On je rekao da svaka vojna operacija mora da se sprovodi u skladu sa međunarodnim pravom.

"Plašimo se brojnih negativnih uticaja na ljudska prava, nekih dugoročnih, zbog ispumpavanja velikih količina slane vode pod zemljom", rekao je Lorens.

Portparol je dodao da svaki vojni napad "mora biti opravdan vojnom nuždom, predostrožnošću i proporcionalnošću" i da ne bi trebalo da izazove preveliku štetu i štetu civilima ili civilnim objektima.

"Volstrit džurnal" ranije je objavio, pozivajući se na američke zvaničnike, da je izraelska vojska počela da pumpa morsku vodu u ogromnu mrežu tunela koje koristi Hamas u Pojasu Gaze.

Humanitarni koordinator UN za okupiranu palestinsku teritoriju Lin Hejstings izjavila je juče da postoji opasnost od urušavanja zgrada i puteva zbog povećanog pritiska i ubacivanja morske vode u Gazu, ukoliko bude potvrđena informacija o plavljenju tunela.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: