Velika Britanija

Osoblje snimljeno kako udara đake u specijalnoj školi

  • Izvor: Telegraf
  • 30.04.2024. 16:59

Osoblje britanske škole Vajtfild u Londonu snimljeno je kako udara i šutira đake sa specijalnim potrebama u sobi koja je bila namijenjena za "takve stvari" nakon čega bi ih zaključavali i ostavljali u urinu u istoj prostoriji.

Škola je svoje ponašanje pokušala da opravda rekavši da su to "sobe za smirenje" i da je tamo uvijek dio osoblja kao i da im nije zabranjen rad sa djecom, međutim, na spornom video-snimku to nije slučaj, otkriva Bi-Bi-Si.

Đaci su ostavljani da sjede u urinu i skupljaju mrvice hrane sa poda, goli i bosi, a prije toga su bili mučeni. Pronađeno je više od 20 video-snimaka sa nadzornih kamera koji su zabilježili upotrebu prekomjerne sile u sobama koje su bile "gore nego ćelije".

Bi-Bi-Si je kontaktirao devet od pogođenih 39 porodica koje kažu da još uvijek nemaju odgovore na pitanja. Jedan od zatočenih učenika bio je Dejvid Glorija (20) koji ima dijagnozu autizma, poremećaj u ponašanju i opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Ocu Rikardu nikada nije bilo rečeno za ovakve stvari sem da će se koristiti "soba za smirenje" ali da će osoblje biti uz učenike i da ih neće maltretirati.

Kada je otac primjetio promjenu u ponašanju svog sina, odmah je znao da se nešto dešava u školi. Dejvid je počeo da se vraća kući uznemiren zbog čega je Rikardo tražio da vidi sobe i zapise o tome šta se dešava dok je sin u školi.

Bi-Bi-Si je vidio jedan snimak na kojem je Dejvid, očigledno uznemiren, smješten u sobu za mučenje. Dejvid je plakao tražeći da iz nje izađe. Međutim, onda kreće da se udara u glavu i šamara, udara u stomak i baca na zid. Poslije dva sata, primjećen je kako mokri ali mu nije dozvoljeno da izađe.

Tek poslije tri sata uočeno je da je mladić vraćen u svoju učionicu.

Otac Rikardo kaže da je bio u prilici da vidi jedan snimak kojim je ostao zgrožen. Na snimku se vidi kako je osoblje napalo njegovog sina i gurnulo ga u sobu, a ta sila nije bila zabilježena u papirima.

- Moj sin je bio u paničnom stanju, plakao je i samopovređivao se, molio ih je za vodu i hranu, a oni su ga jednostavno ignorisali - to je mučenj -, rekao je otac.

Škola Vajtfild je najveća u Velikoj Britaniji sa 370 učenka koji imaju različite specijalne potrebe, a navodno zlostavljanje se dogodilo između 2014. i 2017. godine. Nakon što je Bi-Bi-Si pokrenuo istragu zajedno sa policijom i lokalnim vlastima te sobe su zatvorene.

Bi-Bi-Si je došao u posed povjerljivih dokumenata iz školske istrage koji svjedoče kakav teror je trpilo 39 učenika od kojih mnogi nisu u stanju ni da govore.

Dokazano je da je najmanje šestoro zaposlenih zlostavljalo djecu.

Floriš Learning Trust, koji vodi školu, saopštio je za Bi-Bi-Si da je novi rukovodeći tim preuzeo dužnost nakon što su "sobe za smirenje" zatvorene, da je snimak podijeljen sa policijom i da se "naučilo iz propusta".

Rečeno je da je dio osoblja dalo ostavke otkako je istraga završena, ali da je troje zaposlenih, koji su se vratili prošli opsežnu obuku.

Pratite nas i putem Vibera