Foks Njuz

Osuđen bivši zvaničnik FBI, uzimao novac od Albanaca

  • Izvor: SRNA
  • 17.02.2024. 20:04

Bivši visokorangirani zvaničnik FBI Čarls Mekgonigal (55) osuđen je na dvije godine i četiri mjeseca zatvora jer je uzeo više stotina hiljada dolara od biznismena povezanog sa albanskom vladom, prenosi "Foks Njuz".

Tužioci su naveli da je Mekgonigal 2017. godine tražio i dobio oko 225.000 dolara od čovjeka koji je radio za albansku obavještajnu agenciju kako bi pomogao interese Albanaca u Sjedinjenim Državama.

Mekgonigal je optužen za prikrivanje svojih veza sa bivšim albanskim zvaničnikom, naturalizovanim američkim državljaninom koji je živio u Nju Džersiju.

On je priznao da je pozajmio 225.000 dolara za "pokretanje konsultantskog biznisa nakon što se povukao iz FBI".

Tužioci su naveli da je Mekgonigal 2017. odletio u Albaniju sa svojim "mecenom" i sastao se sa bivšim albanskim ministrom energetike i premijerom, koga je "upozorio da izbjegava da dodjeljuje dozvole za bušenje naftnih polja u Albaniji ruskim kompanijama".

"Zloupotreba povjerenja javnosti je posebno zabrinjavajuća kada je, kao ovdje, motivacija bila čista pohlepa, a okrivljeni je službenik zadužen za sprovođenje zakona koje je flagrantno kršio", navodi se u izvještaju tužioca.

Prije izricanja kazne, Mekgonigal je izrazio kajanje zbog "grešaka", rekavši da je izdao povjerenje svojih najmilijih.

Američki okružni sudija Kolin Kolar-Koteli je rekla Mekgonigalu da se čini da je "izgubio moralni kompas" na kraju ugledne karijere u FBI, kada je bio na jednoj od najviših funkcija nacionalne bezbjednosti u saveznoj vladi.

Mekgonigal je nadgledao operacije nacionalne bezbjednosti za FBI u Njujorku skoro dvije godine prije nego što je otišao u penziju 2018. godine.

Njemu je udružena kazna za drugi odvojeni slučaj za koji je osuđen u Njujorku, pa će u zatvoru provesti ukupno šest i po godina.

Savezni sudija u Njujorku u decembru ga je osudio na četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog namjere da prekrši sankcije Rusiji tako što je otišao da radi za ruskog oligarha

Olega Deripaske koga je svojevremeno istraživao, a koji je pod američkim sankcijama.

FBI je morao da pregleda mnoge druge istrage kako bi utvrdio da li je Mekgonigal kompromitovao bilo koju od njih tokom svog mandata.

"Optuženi je radio na nekim od najosjetljivijih i najznačajnijih stvari kojima se bavio FBI. Njegov nedostatak kredibiliteta, mogao bi ih sve ugroziti", naveli su tužioci. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.