Фокс Њуз

Осуђен бивши званичник ФБИ, узимао новац од Албанаца

  • Извор: СРНА
  • 17.02.2024. 20:04

Бивши високорангирани званичник ФБИ Чарлс Мекгонигал (55) осуђен је на двије године и четири мјесеца затвора јер је узео више стотина хиљада долара од бизнисмена повезаног са албанском владом, преноси "Фокс Њуз".

Тужиоци су навели да је Мекгонигал 2017. године тражио и добио око 225.000 долара од човјека који је радио за албанску обавјештајну агенцију како би помогао интересе Албанаца у Сједињеним Државама.

Мекгонигал је оптужен за прикривање својих веза са бившим албанским званичником, натурализованим америчким држављанином који је живио у Њу Џерсију.

Он је признао да је позајмио 225.000 долара за "покретање консултантског бизниса након што се повукао из ФБИ".

Тужиоци су навели да је Мекгонигал 2017. одлетио у Албанију са својим "меценом" и састао се са бившим албанским министром енергетике и премијером, кога је "упозорио да избјегава да додјељује дозволе за бушење нафтних поља у Албанији руским компанијама".

"Злоупотреба повјерења јавности је посебно забрињавајућа када је, као овдје, мотивација била чиста похлепа, а окривљени је службеник задужен за спровођење закона које је флагрантно кршио", наводи се у извјештају тужиоца.

Прије изрицања казне, Мекгонигал је изразио кајање због "грешака", рекавши да је издао повјерење својих најмилијих.

Амерички окружни судија Колин Колар-Котели је рекла Мекгонигалу да се чини да је "изгубио морални компас" на крају угледне каријере у ФБИ, када је био на једној од највиших функција националне безбједности у савезној влади.

Мекгонигал је надгледао операције националне безбједности за ФБИ у Њујорку скоро двије године прије него што је отишао у пензију 2018. године.

Њему је удружена казна за други одвојени случај за који је осуђен у Њујорку, па ће у затвору провести укупно шест и по година.

Савезни судија у Њујорку у децембру га је осудио на четири године и два мјесеца затвора због намјере да прекрши санкције Русији тако што је отишао да ради за руског олигарха

Олега Дерипаске кога је својевремено истраживао, а који је под америчким санкцијама.

ФБИ је морао да прегледа многе друге истраге како би утврдио да ли је Мекгонигал компромитовао било коју од њих током свог мандата.

"Оптужени је радио на неким од најосјетљивијих и најзначајнијих ствари којима се бавио ФБИ. Његов недостатак кредибилитета, могао би их све угрозити", навели су тужиоци. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.