Несташица

Цијене овог уља скочиле на рекордан ниво

  • Извор: Агенције
  • 05.05.2024. 13:33

Несташица течног злата - маслиновог уља - подигла је његову цијену на рекордан ниво, подстакла талас криминала и гурнула цијелу индустрију у кризу.

Нагли пораст цијена маслиновог уља посљедњих мјесеци запрепастио је потрошаче, али и ветеране у тој индустрији. Екстремни временски услови кумовали су паду производње маслиновог уља у јужној Европи посљедњих година, посебно у медитеранским земљама попут Шпаније, Италије и Грчке.

Шпанија, која производи више од 40 одсто свјетског маслиновог уља обично произведе између 1,3 и 1,5 милиона тона од сваке жетве. Међутим, у 2022/2023. успјела је да произведе само 666 хиљада тона. Неки тржишни играчи очекују да ће Шпанија у сезони 2023/2024. произвести између 830 и 850 хиљада тона уља, преноси Тпортал.хр.

Цијена екстрадевичанског маслиновог уља у шпанској Андалузији од 19. априла износи 7,8 евра по килограму (Минтецов референтни индекс), што је мали пад у односу на март кад је цијена износила нешто више од осам евра. Рекордно висока цијена забиљежена је пак у јануару - 9,2 евра - откад из мјесеца у мјесец полако пада.

Цијене морају ићи навише

Киша у марту и априлу дала је мало оптимизма у производњи шпанских маслина, али аналитичари кажу да ће све мање резерве маслиновог уља тржишта вјероватно држати на ивици због изненадних скокова цијена у надолазећим мјесецима.

"Највише нас брине укупна понуда. Цијене тренутано падају, али на крају ће људи морати да почну да купују. А кад купујете у временима смањене понуде, цијене морају ићи нагоре", рекао је аналитичар Кајл Холанд из Минтеца за ЦНБЦ.

Вито Матијели из Рабобанке пак каже да у 20 година праћења сектора маслиновог уља није видио ништа ни близу недавне волатилности цијена. 

“Ово није нормално. Но да бисмо имали јаснију слику, треба да причекамо до краја јуна. Ипак, киша у марту била је позитиван сигнал”, рекао је.

Хелена Бенет, водитељка климатских политика у независном тхинк-танку Греен Аллианце УК, недвосмислено је приписала рекордни скок цијена маслиновог уља климатским промјенама.

И други усјеви у проблему

“Највећи свјетски извозник маслиновог уља, Шпанија, преполовила је своју производњу због суше и екстремних врућина, повећавајући његову цијену (на њеном извору!) за 112 одсто од 2022”, рекла је Бенет на Иксу.

“То се догађа и с другим усјевима. Маслиново уље данас, све остало ускоро”, додала је.

А с растом цијена маслиновог уља, Шпанијуу је запљуснуо и талас крађа течног злата.

Супермаркети су у Шпанији почетком марта објавили су да се у већинском дијелу земље најчешће краде маслиново уље, пишу свјетски медији. Главни кривци су наводно криминалне групе које циљају на главни прехрамбени артикл за препродају на црном тржишту.

У августу прошле године приближно 50.000 литара екстрадевичанског маслиновог уља украдено је из једне од шпанских уљара у регији Кордоба, према извјештавању локалних медија. Украдено маслиново уље тада је процијењено на више од 420 хиљада евра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)