Пржење и печење меса у уљу дио је свакодневне рутине у многим домаћинствима.
Међутим, често се поставља питање: да ли је сигурно користити исто уље више пута и шта се дешава када га поново загријавамо?
Одговор није једноставан, али постоје правила којих би требало да се придржавате ако желите сачувати здравље и квалитет хране.
Теоретски, уље може да се користи више пута, али само ако се није прегријало и ако је правилно сачувано након прве употребе.
У пракси, то ријетко функционише како треба. Већ након једног или два кориштења, уље почиње да мијења боју, мирис и хемијски састав.
Највећи ризик настаје када уље достигне тачку димљења тада долази до разградње масноћа, губитка нутритивне вриједности и стварања штетних једињења, укључујући и потенцијално канцерогене супстанце.
Ако припремате више порција у краћем периоду, уље још није прошло кроз велике промјене и може се искористити.
Уклоните мрвице од поховања између тура, јер оне могу загорити и покварити укус и при томе створити штетне материје. Ако уље не дими и није прегријано, можете припремити више тура без већег ризика.
Ако примијетите да је уље потамнило, почиње да дими или има горак, непријатан мирис одмах га баците.
Мијењајте уље након три, четири употребе, нарочито када припремате месо које отпушта масноћу и влагу.