Velika Britanija

Otišla doktoru zbog bola u uhu, preminula nekoliko dana kasnije

  • Izvor: Agencije
  • 21.09.2023. 18:35

Nataša Hjuit iz britanskog grada Šefild počela se osjećati loše, nakon čega su joj dali antibiotike i lijekove protiv bolova zbog sumnje na infekciju uha, ali dva dana kasnije hitno je prebačena u bolnicu gdje joj je dijagnostikovan krvni ugrušak zbog kojeg je nedugo nakon toga preminula.

Kako piše "San", Nataša se prvi put požalila na bolove 11. decembra prošle godine kada su se bolovi širili iz leđa u glavu i lijevo uho.

Popila je lijek protiv bolova nakon kojeg se osjećala bolje pa je otišla sa suprugom Nikom i njihovim sinom Harijem u božićnu kupovinu.

Hariju su kupovali njegov prvi par cipela nakon čega se Nataši počelo pogoršavati stanje. Osjetila je jaku glavobolju, nalik migreni i pokušavala ustati, ali imala je jaku vrtoglavicu.


Ovi popularni proizvodi mogu sadržati otrovne materije

Ovi popularni proizvodi mogu sadržati otrovne materije

Sljedeću srijedu otišla je na ljekarski pregled na kojem se posumnjalo na infekciju uha te su joj propisali antibiotike i lijekove protiv bolova.

Ali, dva dana kasnije hitno je prebačena u bolnicu gdje joj je dijagnostikovan veliki krvni ugrušak nazvan tromboza cerebralnog venskog sinusa koji se događa kada se krvni ugrušak formira u venskim sinusima mozga te sprečava isticanje krvi iz mozga.

Simptomi mogu biti glavobolja, zamagljen vid, nesvjestica, pa čak i gubitak kontrole nad kretanjem dijelova tijela i napadi.

Natašu su prebacili na operaciju mozga, 17. decembra, ali preminula je dva dana kasnije.

"Sve je izgledalo savršeno. Zapravo smo pokušavali dobiti još jedno dijete. Međutim, sve se promijenilo kada se Nataša prošlog decembra počela žaliti da se loše osjeća. Posljednji put kad sam vidio da je Nataša otvorila oči, bilo je kad su je prebacili. Nadali smo se i molili da će se izvući, ali nažalost nije", rekao je suprug Nik nakon njene smrti te nastavio:

"Morali smo provesti posljednje trenutke zajedno. Bilo je apsolutno užasno osjetiti da joj se ruka ohladila i da joj se boja lica promijenila, ne bih to nikome poželio. Nataša je bila prekrasna duša, nije bilo lošeg u njoj, samo ljubazna i brižna osoba", rekao je Nik.


Ukraden tenk, policija ga pronašla na otpadu

Ukraden tenk, policija ga pronašla na otpadu

Nik je opisao trenutak kada je Natašu pogodila bolest.

"Potražila je ljekarski savjet, ali nije se činilo da se popravlja, zapravo je izgledalo da joj je sve gore. Nataša nije mogla paziti na Harija i osjećao sam se nemoćno da joj pomognem. Došlo je do tačke kada sam mislio da je dosta i da mora ići u bolnicu. Nije mogla ustati, povraćala je, govor joj je bio zbrkan. Nije mogla čak ni zadržati vodu", rekao je Nik te opisao trenutak koji ga je pogodio.

"Nakon što sam stigao u bolnicu odveli su me u malu sobu i ponudili mi topli napitak. Tada sam shvatio koliko je ozbiljno. Sjedio sam pokraj njenog kreveta i razgovarao s njom dok nije reagovala. Držao sam je za ruku i plakao govoreći 'Tako mi je žao'", prisjetio se Nik.

Medicinski nemar

Prije Harijevog rođenja, Nataša i Nik imali su čak 11 spontanih pobačaja.

Nataši je dijagnostikovan krvni ugrušak u posteljici u 25. nedjelji trudnoće, a doktori su odlučili da Harija porode 14 sedmica prije vremena.

Mjesec dana kasnije, Nataša je također bila na bolničkom liječenju zbog krvnog ugruška na plućima, a Hari je proveo 18 sedmica na neonatalnoj intenzivnoj njezi.

Nik je zbog medicinskog nemara zatražio od advokata da istraže Natašinu smrt.

"Mislili smo da nije suđeno, ali onda smo iznenada saznali da je Nataša rodila. Bili smo presretni. Kad se Hari rodio, bilo je jako teških i emotivnih trenutaka, ali pokazao je nevjerovatnu borbu. Bili smo tako uzbuđeni što smo ga doveli kući da zajedno započnemo život kao porodica. Hari je nevjerovatno napredovao i razvijao se. Imali bismo porodični dan svake sedmice kada bismo išli na plivanje, u park ili u dugu šetnju", rekao je Nik.


Banjalukom hara stomačni virus

Banjalukom hara stomačni virus

Istraga o Natašinoj smrti trebala bi trajati tri dana, a održaće se ove sedmice.

"Iako ništa ne može vratiti Natašu, istraga je velika prekretnica u mogućnosti da im se daju odgovori koje zaslužuju. Krvni ugrušci mogu biti nevjerovatno ozbiljni i potrebno ih je brzo liječiti. Ako se tiokom istrage otkriju bilo kakvi problemi u njezi koju je Nataša primala, od vitalne je važnosti naučiti lekcije poboljšati sigurnost pacijenata", rekla je Rosi Čarlton, specijalizovani advokat za medicinski nemar u Irvin Mičelu koja zastupa Nika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.