Mir ni na vidiku

Ova evropska zemlja je dozvolila direktnu prodaju oružja Ukrajini

  • 02.01.2024. 11:41

Norveška je odlučila da svojim namjenskim kompanijama dozvoli direktnu prodaju oružja i vojnih proizvoda Ukrajini, saopštila je norveška Vlada.

"Podrška Ukrajini važna je za norvešku i evropsku bezbjednost. Stoga je Vlada odlučila da dozvoli direktnu prodaju oružja i vojnih proizvoda iz svoje namjenske industrije Ukrajini", rekao je norveški ministar spoljnih poslova Еspen Bart Еjde, čija je izjava objavljena u saopštenju.

Gori na pisti: Zapalio se avion sa 300 putnika!

Gori na pisti: Zapalio se avion sa 300 putnika!

Prema tekstu saopštenja, vojna podrška Norveške organizovana je u skladu sa četiri glavna aranžmana, a to su donacije iz sopstvenih zaliha, donacije robe kupljene kroz međunarodnu saradnju i mehanizme finansiranja, donacije robe kupljene direktno iz namjenske industrije i obučavanje ukrajinskih vojnika, prenio je TASS.

Rusi udarili sa svih strana: Raketni napadi na Kijev i Harkov

Rusi udarili sa svih strana: Raketni napadi na Kijev i Harkov

"Promjena politike znači da norveške kompanije mogu da predaju zahtjev Ministarstvu spoljnih poslova za direktnu prodaju oružja i vojne opreme Ukrajini. Svi zahtjevi biće detaljno procijenjeni, a kontrola će se nastaviti u strogom i odgovornom okviru, u skladu sa norveškim regulativama za kontrolu izvoza", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera