Pjongjang

Ovo se nikada nije desilo: Kim Džong Un 'loše' prošao na izborima

  • Izvor: 24sata.hr
  • 29.11.2023. 18:51

Presedan u Sjevernoj Koreji. Na tamošnjim regionalnim, gradskim i okružnim izborima stranka Kim Džong Una, Velikog vođe i lidera te zemlje, nije osvojila sve glasove, odnosno nije odnijela stopostotnu pobjedu. 

Tako nešto nije se nikada desilo u istoriji ove zemlje koja nosi zvanični naziv Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK). 

Kim Džong Un pojavio je na izborima zaokružio na listiću sebe i svoju stranku, a tamošnji mediji izvijestili su, kako je to već običaj, da je na biračko mjesto stigao u pratnji svoje sestre, Kim Jo Jong.

"Kada je cijenjeni Kim Džong Un stigao do glasačke kabine, radnici kompleksa, uzbuđeni što ga vide na svom radnom mjestu, stali su burno klicati: ‘Hura!‘", prenijeli su sjevernokorejski mediji. 


U BiH uvezen automobil vrijedan više od pola miliona maraka

U BiH uvezen automobil vrijedan više od pola miliona maraka

Uprkos vladajućem režimu, kako bi se osiguralo demokratsko pravo, na biračkim mjestima stoje dvije kutije - zelena i crvena.

U prvu se ubacuju glasački listići koji se slažu s jedinim ponuđenim izborom kandidata - Kimom; dok se u crvenu bacaju listići onih koji se ne slažu.

Po prvi put, ove godine je u drugoj kutiji bilo listića koji broje čak 0,09 odsto glasova birača na regionalnim izborima odnosno 0,13 odsto kada je riječ o gradskim i okružnim izborima.  

Ove godine izašlo je i najmanje birača u istoriji te zemlje, "samo" 99,63 odsto. Vlast Velikog vođe to objašnjava činjenicom kako su ljudi "na turnejama i okeanima'.

Pratite nas i putem Vibera