"Lider slobodnog svijeta"

Pada dok hoda, miješa ljude i mjesta, riječi mu problem: Sabrana djela Džoa Bajdena!

  • Izvor: ATV
  • 05.02.2024. 11:18

Pada prilikom hoda, stepenice mu predstavljaju veliku prepreku, miješa ljude, mjesta i događaje, a sve češće mu i same riječi postaju problem.

Iz samo ovoga navedenog se može zaključiti, a ne bi trebali niti smjelo, da se radi o predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Džozefu Bajdenu. 

Bivši senator pa potom potpredsjednik SAD-a i kasnije predsjednik, postao je predmetom mnogih šala i kritika tokom svoje dugogodišnje političke karijere. Ipak, sve je to dobilo na značaju, ali i na učestalosti kako je preuzeo predsjedničku funkciju. 

Na njegove gafove svijet je već "navikao". Dok ih jedni (Bajdenove pristalice) ignorišu ili pokušavaju da ih prikažu kao beznačajne, oni koji nisu u "njegovom uglu" ističu da 81-godišnji predsjednik nije sposoban da obavlja tu funkciju, te da je demencija uzela maha.

Bajdenu svakako ne pomaže ni porodica, koja često odlazi u fokus javnosti zbog brojnih skandala. 

Podsjetimo se nekih od najupečatljivijih gafova 46. američkog predsjednika.

19.03.2021. Predsjednik pao dok se penjao u avion

Bajden je pao više puta dok se penjao uz stepenice predsjedničkog aviona "Air Force One" malo prije polijetanja za Atlantu gdje se sastao sa liderima azijske zajednice.

Bajden se brzo podigao nakon što je pao na koljena i nastavio dalje stepenicama.


Kada se popeo na vrh stepenica, mahnuo je kao da se ništa nije dogodilo.


22.06.2022. Bajden pao sa bicikla

Predsjednik SAD-a pao je sa bicikla, dok se sa suprugom vozio nedaleko od njihove kuće u Delaveru.


Bajden je rekao da mu se patika zaglavila na pedali kada je htio da stane da popriča sa građanima koji su željeli da ga pozdrave.

08.11.2022. "Ups, gazim po... Crno je"

Govoreći na političkom mitingu predsjednik SAD Džozef Bajden sapleo se o žicu koja se nalazi odmah pored govornice.


"Ups, gazim po... Tu je... Crno je. Bilo kako bilo", rekao je 79-godišnji Bajden, na šta su se okupljeni na sastanku nasmijali.

23.09.2022. "Izgubio" se na bini, tražio pomoć od publike

Nakon govora na konferenciji Globalnog fonda u Njujorku, počeo je silaziti s bine, ali je djelovao nesigurno i čak se činilo da ne zna kuda da ide.

Prema snimku koji je objavio Foks Njuz, on je očito tražio pomoć ljudi oko sebe da ga upute kuda da se kreće.

Pritom su njegovi koraci izgledali veoma oprezni.

Novinari Foksa su rekli da Bajden poziva cijeli svijet da njega prati, ali se čini da ni on sam ne zna kuda ide.

12.11.2022. Pomiješao Kambodžu i Kolumbiju

Na Samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASЕAN) u Kambodži zemlju domaćina nazvao Kolumbijom.

Bajden je na skupu u Pnom Penu premijera Kambodže nazvao predsjednikom Vlade Kolumbije.


"Sada kada smo ponovo zajedno ovdje u Kambodži, radujem se izgradnji još većeg napretka nego što smo već postigli i želim da zahvalim premijeru Kolumbije na njegovom vođstvu kao predsjedavajućem ASЕAN i što je sve ugostio", rekao je Bajden na sastanku sa kolegama u Pnom Penu.

13.04.2023.  Ragbiste pomiješao sa britanskim specijalnim jedinicama!

Američki predsjednik svoju politički osjetljivu posjetu povodom 25 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku, započeo je u Velikoj Britaniji, ali čim je stigao u Irsku napravio je veliki gaf: pobrkao je novozelandski ragbi tim "Ol bleks" sa ozloglašenom britanskom vojnom jedinicom "Blek end tans" koja se borila protiv irske republikanske armije prije jednog vijeka.

Na kraju burnog govora u pabu, Bajden je uz irskog ministra spoljnih poslova Majkla Martina i proslavljenog ragbi igrača Roba Karnija pokušao da udijeli kompliment ragbisti. Podsjetio je na to da je irska ragbi reprezentacija pobijedila Novi Zeland prvi put u 111 godina u novembru 2016. u Čikagu. Tim Novog Zelanda je poznat po imenu "Ol belks" u skladu sa njihovim dresovima.

Problem je u tome što je Bajden iznio referencu koja bi mogla da odrazi njegovu priklonjenost istoriji irskih pobunjenika i njihovim narodnim pjesmama.

"On je pakleni ragbi igrač i dođavola je pobijedio 'Blek end tans'", rekao je Bajden uz smijeh publike.

16.10.2022. Prilikom posjete koledžu, tinejdžerki mirisao kosu i dao savjet o seksualnim odnosima

Naime, Bajden je posjetio koledž kako bi se sastao sa starim licima i pohvalio napore njegove administracije da smanji inflaciju i troškove. Kako se posjeta završavala, on je ustao da pozira sa nekima od onih koji su se okupili da čuju njegove primjedbe.

Osim što je objasnio kako bi mogao da obuzda inflaciju i smanji cijenu lijekova na recept, Bajden je dao i savjete za sastanke.

Ovo je SAD: LGBTQ žurka u Bijeloj kući, druženje s Bajdenom pa toples provod

Ovo je SAD: LGBTQ žurka u Bijeloj kući, druženje s Bajdenom pa toples provod

Nakon toga na koledžu Irvin Veli u Kaliforniji, u svoj toj gomili koja je hrlila da se uslika sa njim, našla se i jedna tinejdžerka, koju je predsjednik SAD-a uhvatio za rame govoreći joj "nema ozbiljnih momaka dok ne napuniš 30 godina".

"Sad, vrlo važna stvar koju sam rekao kćerima i unukama – bez ozbiljnih momaka do 30. godine",rekao je Bajden zbunjenoj tinejdžerki.

Bajden je ustao da se fotografiše sa njom. Dok je to činio, djeluje kao da omirisao njenu kosu prije nego što joj je dao savjet o seksualnim odnosima.

Čini se da je njoj bilo zaista neprijatno i nervozno se smije dok se okreće da pogleda predsjednika SAD, koji nastavlja da spušta ruke na njeno rame.

"Imaću to na umu", odgovorila je tinejdžerka uz osmjeh.

Jezivi trenutak snimio je reporter Kejlen D’Almeida koji ga je potom objavio na Tviteru. On je primijetio da je agent tajne službe pokušao da ga spriječi da snima dok se desio nezgodan susret.

01.03.2022. Pomiješao Ukrajince i Irance

Tokom obraćanja u kongresu Bajden je pomiješao Ukrajince sa Irancima.

Ovoga puta tokom njegovog gafa u kadru je bila i potpredsjednica SAD-a Kamala Haris koja nije uspjela da sakrije neugodnost zbog ovakve izjave Bajdena.

01.06.2023 Pao na bini

Bajden se sapleo i pao na ceremoniji dodjele diploma u američkoj vazduhoplovnoj akademiji u Koloradu.



Američkom lideru brzo su pomogla tri muškarca i on se brzo vratio do svog mjesta bez pomoći. 

05.07.2023. "Bože, čuvaj kraljicu"

Bajden je izazvao zabunu u junu dok je završavao govor pred zagovornicima bezbjednosti oružja rekavši „Bože, čuvaj kraljicu“.

Podsjetimo, britanska kraljica Еlizabeta je preminula u septembru 2022., a na presto je došao njen sin, kralj Čarls.

Zgrabio Modija za ruku

Prilikom posjete indijskog premijera Narendre Modija Vašingtonu, u jednom trenutku ga je Bajden zgrabio za ruku i nije puštao, toliko da je zbunio i prvu damu Džil.

"Putin gubi rat u Iraku"

Bajden je u junu ponovo napravio lapsus rekavši da lider Vladimir Putin "očigledno gubi rat u Iraku", odgovarajući na pitanje o posljedicama pokušaja pobune privatne vojne kompanije Vagner.

- Teško je reći zaista. On očigledno gubi rat u Iraku. On gubi rat kod kuće i postao je pomalo izgnanik u cijelom svijetu - rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući.

Otišao usred emisije

Američki lider odlutao je sa seta televizijskog intervjua uživo na MSNBC-u prije nego što je emisija prekinuta reklamnom pauzom.

Dok su kamere i dalje bile uključene, Bajden je ustao, rukovao se sa voditeljkom Nikol Volas i nespretno otišao nakon što je ona zahvalila predsjedniku što je razgovarao s njom.


- Ne idite nigdje - rekla je voditeljka MSNBC-a gledaocima dok je Bajden izlazio, hodajući iza nje.

Udario u zastavu i zaboravio da se rukuje sa Lulom

Džo Bajden u septembru 2023. je izgledao dezorijentisano pred novinarima kada je trebalo da im se obrati zajedno sa kolegom iz Brazila Lulom da Silvom.

Pri izlasku na podijum, prvo je udario u stalak sa brazilskom zastavom, a onda je imao problema sa uređajem za prevođenje.


Na kraju je samo odšetao sa bine, a kada je Lula shvatio da se neće rukovati sa Bajdenom, i sam je otišao.

Ovo svakako nisu svi gafovi koje je napravio predsjednik Amerike.


Bajden je dovođen u vezi sa aferama u Ukrajini u koje je navodno bio uključen i njegov sin Hanter. Bajden je, kako se tvrdi, 2016. godine, u vrijeme kada je obavljao dužnost potpredsjednika SAD, isplatu finansijske pomoći Ukrajini uslovio davanjem otkaza ukrajinskom državnom tužiocu Viktoru Šokinu.

Šokin je u to vrijeme vodio istragu protiv ukrajinske energetske kompanije BURISMA u čijem je nadzornom odboru tada bio i Hanter Bajden, predsjednikov sin.

Velika afera trese Ameriku: Republikanci tvrde da imaju snimak Bajdena!

Velika afera trese Ameriku: Republikanci tvrde da imaju snimak Bajdena!

A čini se da je to Hanteru i porodici Bajden manji problem nego afera "laptop".

Skandal oko "laptopa" odnose se na situaciju koja je privukla pažnju uoči predsjedničkih izbora 2020. godine. Radi se o laptopu koji je, prema tvrdnjama, pripadao Hunteru, a na njemu su pronađeni mejlovi i neke u najmanju ruku kompromitujuči snimci.

U oktobru 2020. godine, Nju Jork Post objavio je priču o navodnom pronalasku laptopa koji pripada Hunteru. Tvrdili su da je laptop ostavljen u jednom servisu za popravak u Delaveru, a mejnstrim mediji, kao i zvanični istražni organi se nisu previše obazirali na to.

Sve više eksplicitnih i kompromitujućih fotografija Bajdenovog sina

Sve više eksplicitnih i kompromitujućih fotografija Bajdenovog sina

Ipak kako je vrijeme odmicalo, sve više sadržaja je procurilo u javnost. Šokantni snimci na kojima je Hanter u društvu "dana sumnjivog morala", sve sa narkoticima preplavili su društvene mreže.

Hanter je suočava i sa optužnicom za utaju poreza, a nedavno je optužen od strane Donalda Trampa da je koristio kokain u Bijeloj kući.

Tramp: Kokain koristili Džozef i Hanter Bajden

Tramp: Kokain koristili Džozef i Hanter Bajden

Hantera su republikanci optužili i za afere u kojima je navodno dobio novac od kineskih kompanija. U sve to je navodno umiješan i srpski političar Vuk Jeremić.

Vuk Jeremić i porodica Bajden u centru afere: Objavljena detaljna šema kako su dobijali milione dolara!

Vuk Jeremić i porodica Bajden u centru afere: Objavljena detaljna šema kako su dobijali milione dolara!

Kako trenutno stvari svoje u Demokratskoj patriji, Bajden će opet biti kandidat te partije za predsjedničke izbore koji će se održati ove godine.

Pratite nas i putem Vibera