Jermenija

Pašinjan: Nemam ovlaštenja da hapsim Putina

  • Izvor: SRNA
  • 11.02.2024. 22:04

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da nema ovlašćenja da donosi bilo kakve odluke u vezi sa hapšenjem ljudi po nalozima Međunarodnog krivičnog suda, uključujući i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Poslije 2018. Jermenija je imala opsežne demokratske reforme i ja ne odlučujem koga da uhapsim, a koga da ne uhapsim", rekao je Pašinjan u intervjuu za britanski "Telegraf".

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i komesara ruskog predsjednika za prava djeteta Marije Lavove-Belove zbog optužbi za navodnu umiješanost u ratne zločine, kao što je nezakonita deportacija stanovništva, uključujući djece, i njihovo ilegalno prebacivanje u Rusiju.

Istražni komitet Rusije otvorio je 20. marta krivični postupak protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Ahmada Kana i sudija Rozarija Salvatorea Aitale, Serhija Herarda Ugaldea Godineza i Tomoke Akane zbog preduzimanja svjesno nezakonitih radnji, jer nije bilo osnova za krivičnu odgovornost u slučajevima ruskog predsjednika i ombudsmana za djecu.

U maju su podignute optužnice protiv Karima Kana i Rozarija Aitale za kojima je raspisana potjernica.

Kasnije je potjernica raspisana i za Tomoko Akane.

Prvi potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda Lus del Karmen Ibanjez Karanca i sudija Bertram Šmit, takođe, su na potjernici u Rusiji.

Portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se Jermenija vodila samo političkim motivima kada je ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, podsjeća TASS.

Pratite nas i putem Vibera