Јерменија

Пашињан: Немам овлаштења да хапсим Путина

  • Извор: СРНА
  • 11.02.2024. 22:04

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да нема овлашћења да доноси било какве одлуке у вези са хапшењем људи по налозима Међународног кривичног суда, укључујући и предсједника Русије Владимира Путина.

"Послије 2018. Јерменија је имала опсежне демократске реформе и ја не одлучујем кога да ухапсим, а кога да не ухапсим", рекао је Пашињан у интервјуу за британски "Телеграф".

Међународни кривични суд је 17. марта издао налоге за хапшење Путина и комесара руског предсједника за права дјетета Марије Лавове-Белове због оптужби за наводну умијешаност у ратне злочине, као што је незаконита депортација становништва, укључујући дјеце, и њихово илегално пребацивање у Русију.

Истражни комитет Русије отворио је 20. марта кривични поступак против тужиоца Међународног кривичног суда Карима Ахмада Кана и судија Розарија Салватореа Аитале, Серхија Херарда Угалдеа Годинеза и Томоке Акане због предузимања свјесно незаконитих радњи, јер није било основа за кривичну одговорност у случајевима руског предсједника и омбудсмана за дјецу.

У мају су подигнуте оптужнице против Карима Кана и Розарија Аитале за којима је расписана потјерница.

Касније је потјерница расписана и за Томоко Акане.

Први потпредсједник Међународног кривичног суда Лус дел Кармен Ибањез Каранца и судија Бертрам Шмит, такође, су на потјерници у Русији.

Портпарола руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да се Јерменија водила само политичким мотивима када је ратификовала Римски статут Међународног кривичног суда, подсјећа ТАСС.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.