Rastu tenzije

Peking: Američki brod ilegalno ušao u kineske vode, narušen suverenitet Kine!

  • 04.12.2023. 08:41

Brod američke mornarice ilegalno je ušao u vode pored Drugog Tomasovog grebena, saopštila je kineska vojska. Radi se o spornom atolu u Južnom kineskom moru u blizini kojeg je nedavno bilo nekoliko pomorskih incidenata, prenosi Rojters.

"SAD su ozbiljno narušile regionalni mir i stabilnost", izjavio je portparol kineskog Južnog sektora operacija, dodajući da su SAD poremetile Južno kinesko more i narušile suverenitet Kine.

Napadnut američki ratni brod u Crvenom moru!

Napadnut američki ratni brod u Crvenom moru!

Portparol kineske vojske rekao je da je američki brod nadgledan i praćen i da su kineske trupe u sektoru sve vrijeme u stanju pripravnosti da odlučno brane nacionalni suverenitet.

Američka mornarica je saopštila da je ratni brod USS "Gabrijel Gifords", priobalni borbeni brod, izvodio rutinske operacije u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, u skladu sa međunarodnim pravom.

"Svakog dana 7. flota SAD operiše u Južnom kineskom moru, kao što je to činila decenijama. Ove operacije pokazuju da smo posvećeni održavanju slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona", dodaje se u saopštenju američke mornarice. 

Drama na moru: Projektil pogodio britanski brod?

Drama na moru: Projektil pogodio britanski brod?

Kako su istakli, neće odustati od toga "da nastavimo da radimo zajedno sa našim saveznicima i partnerima u podršci našoj zajedničkoj viziji slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika".

Kako navodi Rojters, Kina je u sporovima sa nekoliko svojih susjeda oko svojih zahtjeva na teritorijalne vode u Južnom kineskom moru. Posljednjih mjeseci Kina je imala nekoliko incidenata sa filipinskim brodovima i protestovala je zbog američkih brodova koji patroliraju spornim područjima.

Filipinska obalska straža je u nedjelju rasporedila dva svoja broda u Južnom kineskom moru nakon "alarmantnog" porasta broja brodova kineske pomorske policije unutar ekskluzivne ekonomske zone zemlje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.