Расту тензије

Пекинг: Амерички брод илегално ушао у кинеске воде, нарушен суверенитет Кине!

  • 04.12.2023. 08:41

Брод америчке морнарице илегално је ушао у воде поред Другог Томасовог гребена, саопштила је кинеска војска. Ради се о спорном атолу у Јужном кинеском мору у близини којег је недавно било неколико поморских инцидената, преноси Ројтерс.

"САД су озбиљно нарушиле регионални мир и стабилност", изјавио је портпарол кинеског Јужног сектора операција, додајући да су САД пореметиле Јужно кинеско море и нарушиле суверенитет Кине.

Нападнут амерички ратни брод у Црвеном мору!

Нападнут амерички ратни брод у Црвеном мору!

Портпарол кинеске војске рекао је да је амерички брод надгледан и праћен и да су кинеске трупе у сектору све вријеме у стању приправности да одлучно бране национални суверенитет.

Америчка морнарица је саопштила да је ратни брод УСС "Габријел Гифордс", приобални борбени брод, изводио рутинске операције у међународним водама у Јужном кинеском мору, у складу са међународним правом.

"Сваког дана 7. флота САД оперише у Јужном кинеском мору, као што је то чинила деценијама. Ове операције показују да смо посвећени одржавању слободног и отвореног Индо-пацифичког региона", додаје се у саопштењу америчке морнарице. 

Драма на мору: Пројектил погодио британски брод?

Драма на мору: Пројектил погодио британски брод?

Како су истакли, неће одустати од тога "да наставимо да радимо заједно са нашим савезницима и партнерима у подршци нашој заједничкој визији слободног и отвореног Индо-Пацифика".

Како наводи Ројтерс, Кина је у споровима са неколико својих сусједа око својих захтјева на територијалне воде у Јужном кинеском мору. Посљедњих мјесеци Кина је имала неколико инцидената са филипинским бродовима и протестовала је због америчких бродова који патролирају спорним подручјима.

Филипинска обалска стража је у недјељу распоредила два своја брода у Јужном кинеском мору након "алармантног" пораста броја бродова кинеске поморске полиције унутар ексклузивне економске зоне земље.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!