Povećava svoj arsenal nuklearnog oružja

Pentagon objavio izvještaj: Kina premašuje prethodne projekcije, jedna stvar ih posebno brine

  • 19.10.2023. 19:13

Kina premašuje prethodne projekcije brzinom kojom povećava svoj arsenal nuklearnog oružja i "gotovo sigurno" uči lekcije iz sukoba u Ukrajini o tome kako bi mogao da izgleda sukob oko Tajvana, navodi se u izvještaju Pentagona o vojnoj moći Kine.

U dokumentu se upozorava da Kina možda teži novom interkontinentalnom raketnom sistemu koristeći konvencionalno oružje koje bi, ako bude postavljeno, omogućilo Pekingu "da zaprijeti konvencionalnim udarima protiv ciljeva u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, na Havajima i na Aljasci".

Drama iznad Crnog mora: Ruski

Drama iznad Crnog mora: Ruski "suhoji" otjerali britanske avione

Navodi se da će, ako nastavi ovako, Kina do 2030. godine imati više od 1.000 nuklearnih bojevih glava.

Dodaje se da Kina pojačava vojni, diplomatski i ekonomski pritisak, ne samo na Tajvan, već i na svoje regionalne susjede kako bi se suprotstavila onome što vidi kao napore SAD da obuzda njen uspon.

Izvještaj se zasniva na prošlogodišnjem upozorenju američke vojske da Kina povećava svoje nuklearne kapacitete mnogo brže nego što su to predviđali američki zvaničnici.

Ministar odbrane se obratio vojnicima: Izrael ulazi u Pojas Gaze?

Ministar odbrane se obratio vojnicima: Izrael ulazi u Pojas Gaze?

Godišnji izvještaj Pentagona, koji se sastavlja na zahtjev Kongresa, jedan je od načina na koji američko Ministarstvo odbrane mjeri rastuće vojne kapacitete Kine, koju SAD vide kao glavnu prijetnju u regionu i dugoročnim bezbjednosnim izazovom Vašingtona, navodi AP.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.