Повећава свој арсенал нуклеарног оружја

Пентагон објавио извјештај: Кина премашује претходне пројекције, једна ствар их посебно брине

  • 19.10.2023. 19:13

Кина премашује претходне пројекције брзином којом повећава свој арсенал нуклеарног оружја и "готово сигурно" учи лекције из сукоба у Украјини о томе како би могао да изгледа сукоб око Тајвана, наводи се у извјештају Пентагона о војној моћи Кине.

У документу се упозорава да Кина можда тежи новом интерконтиненталном ракетном систему користећи конвенционално оружје које би, ако буде постављено, омогућило Пекингу "да запријети конвенционалним ударима против циљева у континенталном дијелу Сједињених Држава, на Хавајима и на Аљасци".

Драма изнад Црног мора: Руски

Драма изнад Црног мора: Руски "сухоји" отјерали британске авионе

Наводи се да ће, ако настави овако, Кина до 2030. године имати више од 1.000 нуклеарних бојевих глава.

Додаје се да Кина појачава војни, дипломатски и економски притисак, не само на Тајван, већ и на своје регионалне сусједе како би се супротставила ономе што види као напоре САД да обузда њен успон.

Извјештај се заснива на прошлогодишњем упозорењу америчке војске да Кина повећава своје нуклеарне капацитете много брже него што су то предвиђали амерички званичници.

Министар одбране се обратио војницима: Израел улази у Појас Газе?

Министар одбране се обратио војницима: Израел улази у Појас Газе?

Годишњи извјештај Пентагона, који се саставља на захтјев Конгреса, један је од начина на који америчко Министарство одбране мјери растуће војне капацитете Кине, коју САД виде као главну пријетњу у региону и дугорочним безбједносним изазовом Вашингтона, наводи АП.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.