Izgubio i naredne izbore

Penzija za australijskog političara koji je podržao progon Novaka Đokovića

  • Izvor: RT Balkan
  • 23.01.2024. 13:54

Nekadašnji premijer Australije Skot Morison, srpskoj javnosti najpoznatiji iz vremena hapšenja i progona s kontinenta najboljeg tenisera na svijetu Novaka Đokovića 2022. godine, najavio je da će vratiti poslanički mandat kako bi preuzeo funkciju u privatnom sektoru.

Morison je, naime, podržao odluku tadašnjeg ministra za imigracije Aleksa Hoka da protjera Đokovića jer je navodno predstavljao opasnost po javno zdravlje zbog toga što nije bio vakcinisan protiv kovida 19 iako su mu australijske vlasti prethodno izdale vizu. Hokovu odluku jednoglasno je potvrdilo tročlano sudsko vijeće Federalnog suda u Australiji nakon čega je srpski teniser letom za Dubai napustio teritoriju te zemlje. 

Komitet australijskog parlamenta kasnije je utvrdio da je Đoković dobio vizu ne po automatizmu, kako je tvrdio Morison, već mu ju je izdao službenik Ministarstva za imigraciju i Ministarstva unutrašnjih poslova Australije.

Jasno je bilo da je bivši premijer na Đokovićevom primjeru želio da sakupi političke poene budući da su se kasnije te godine održavali izbori koje je pak izgubio.

Morison je bio upleten i u skandal zbog toga što je tokom pandemije kovida odlučio da istovremeno postane i ministar zdravlja, finansija, trezora i unutrašnjih poslova, pravdavši to "vanrednim okolnostima" s kojima se zemlja suočavala.

Takođe, bivši australijski premijer je dvije godine tajno radio sa SAD i Velikom Britanijom na formiranju saveza AUKUS u kojem bi tri zemlje dijelile napredne odbrambene tehnologije, omogućavajući Kanberi da kupi američke podmornice na nuklearni pogon i odustane od prethodnog ugovora s Francuskom.

Morison je svoju odluku da se povuče iz politike obrazložio riječima da je vrijeme da se vrati privatnom životu.

Kako je dodao, sada će preuzeti "strateške savetodavne uloge" širom Azije kako bi se usredsredio na bezbjednosna pitanja u Indo-Pacifiku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.