Изгубио и наредне изборе

Пензија за аустралијског политичара који је подржао прогон Новака Ђоковића

  • Извор: РТ Балкан
  • 23.01.2024. 13:54

Некадашњи премијер Аустралије Скот Морисон, српској јавности најпознатији из времена хапшења и прогона с континента најбољег тенисера на свијету Новака Ђоковића 2022. године, најавио је да ће вратити посланички мандат како би преузео функцију у приватном сектору.

Морисон је, наиме, подржао одлуку тадашњег министра за имиграције Алекса Хока да протјера Ђоковића јер је наводно представљао опасност по јавно здравље због тога што није био вакцинисан против ковида 19 иако су му аустралијске власти претходно издале визу. Хокову одлуку једногласно је потврдило трочлано судско вијеће Федералног суда у Аустралији након чега је српски тенисер летом за Дубаи напустио територију те земље. 

Комитет аустралијског парламента касније је утврдио да је Ђоковић добио визу не по аутоматизму, како је тврдио Морисон, већ му ју је издао службеник Министарства за имиграцију и Министарства унутрашњих послова Аустралије.

Јасно је било да је бивши премијер на Ђоковићевом примјеру желио да сакупи политичке поене будући да су се касније те године одржавали избори које је пак изгубио.

Морисон је био уплетен и у скандал због тога што је током пандемије ковида одлучио да истовремено постане и министар здравља, финансија, трезора и унутрашњих послова, правдавши то "ванредним околностима" с којима се земља суочавала.

Такође, бивши аустралијски премијер је двије године тајно радио са САД и Великом Британијом на формирању савеза АУКУС у којем би три земље дијелиле напредне одбрамбене технологије, омогућавајући Канбери да купи америчке подморнице на нуклеарни погон и одустане од претходног уговора с Француском.

Морисон је своју одлуку да се повуче из политике образложио ријечима да је вријеме да се врати приватном животу.

Како је додао, сада ће преузети "стратешке саветодавне улоге" широм Азије како би се усредсредио на безбједносна питања у Индо-Пацифику.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина