Slektor

Pešić: Timska odbrana i 20 asistencija – motivacija za Olimpijske igre

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 27.02.2024. 07:21

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, poslije druge pobede u kvalifikacijama za Еvropsko prvenstvo, istakao je nekoliko detalja za koje vjeruje da su odlučili rezultat duela sa Gruzijom na gostujućem terenu.

Srbija je u Tbilisiju savladala Gruziju rezultatom 76:63 i stigla do druge pobjede u kvalifikacionoj G grupi. Sa druge strane, ekipa koju vodi Aleksandar Džikić nalazi se u teškoj poziciji, budući da je i u prvom kolu doživjela poraz.

Posle iznenađenja – Gruziju je savladala Danska. Srbija je na prvom mjestu grupe sa skorom 2-0, dok je Gruzija jedina selekcija bez pobjede.

- Bila je ovo veoma važna pobjeda za nas i plan igre je bio, kao i uvijek, organizovana odbrana. Naši igrači su odradili odličan posao protiv plejmejkera Gruzije Tomasona, ali i drugog važnog igrača – Šengelija. Vidi se u statistici da smo postigli 20 poena iz tranzicije. Ako imate dobru organizaciju u odbrani i motivisani ste u defanzivi, ako igrate timsku odbranu, ne samo individualnu, onda imate dobru šansu za kontre. Imali smo 20 asistencija, to je veoma, veoma dobro. Imali smo i dovoljno talenta da donosimo dobre odluke u pozicionom napadu. Generalno, zadovoljni smo kako smo igrali u ovim kvalifikacijama zasad. Važno je da mi odlučujemo o svojoj sudbini da se plasiramo na Еvrobasket - rekao je poslije utakmice Svetislav Pešić.

Da li Srbiji pomaže to što je vicešampion svijeta ili donosi dodatni pritisak jer Orlovi imaju "metu na leđima"?

- Nama je manje-više isto na svim utakmicama. Moramo da budemo spremni da pobijedimo i u poziciji favorita. Mislim da nam to pomaže da budemo motivisaniji i da radimo vrijednije nego inače. Bliži se ljeto i olimpijski turnir, a igrači su željeli da pokažu da su spremni i siguran sam da ove dvije pobede u nekoliko dana dodatno motivišu sve da daju i maksimum u klubovima, dobro igraju i pripreme se za predstojeći izazov – Olimpijske igre - poručio je Pešić.

Srbija u kvalifikacijama naredne utakmice igra tek u novembarskom "prozoru". U trećem kolu Srbiji će rival biti Danska u gostima (21.11), a potom isti rival dolazi u Beograd 24.11.

Srbiju prije toga očekuje nastup na Olimpijskim igrama, kao i pripremni turniri prije tog takmičenja.

Pratite nas i putem Vibera