Portparol Kremlja

Peskov: Evakuisani iz Donjecka i Luganska privremeno u Rusiji

  • Izvor: SRNA
  • 22.02.2022. 14:23

Lica koja su evakuisana iz Donjecke i Luganske Narodne Republike u Donbasu moći će privremeno da ostanu u Rusiji, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je odgovorio na pitanja koliko dugo izbjeglice iz Donbasa mogu da ostanu u Rusiji i da li je ruska Vlada spremna na dodatno trošenje u slučaju da oni moraju duže da se zadrže u toj zemlji, prenio je TASS.

"Danas je dozvoljen iznos od 10.000 rubalja (126,1 dolar) po osobi. Naravno, njihov boravak je privremen", rekao je Peskov.

On je napomenuo da je situacija i dalje napeta i da se iz straha trenutno mnogi odlučuju na dolazak u Rusiju.

"Ali hajde da se nadamo da će takve odluke pomoći da se vrati spokoj i, što je najvažnije, da se osigura bezbjednost ljudi u tim republikama", istakao je Peskov govoreći o odluci predsjednika Rusije Vladimira Putina da prizna Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i (LNR).

Ruski predsjednik potpisao je juče ukaze o priznavanju nezavisnosti republika u Donbasu tokom ceremonije u Kremlju.

On se sastao sa liderima samoproglašenih DNR i LNR Denisom Pušilinom i Leonidom Pasečnikom, sa kojima je potpisao sporazume o prijateljstvu, saradnji i međusobnom pomaganju.

Putin je naredio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da uspostavi diplomatske odnose sa republikama u Donbasu, a Ministarstvu odbrane da obezbijedi mir na njihovim teritorijama.


(Foto: Kremlin.ru)