Njujorku

Počela sjednica SB UN o NATO bombardovanju

  • 25.03.2024. 20:25

U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na čijem se početku očekuje glasanje o dnevnom redu, za koji je predložena rasprava posvećena 25. godišnjici NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju izvršenu 1999. godine.

Iz UN je ranije saopšteno da nije sigurno da li će se raspravljati o toj temi, naročito kada se uzmu u obzir ranije izjave predstavnika pojedinih stalnih članica Savjeta, koje su istovremeno i članice NATO-a, da "nema svrhe da se saziva vanredni sastanak o nečemu što se dogodilo prije 25 godina" i da Savjet na takvim sjednicama treba da se usredsredi na "aktuelna globalna dešavanja".

Francuzi protiv rasprave

Francuski predstavnik na samom početku sjednice usprotivio se održavanju sjednice.

"Jasno je čak i za Rusiju da je predlaganje ove teme neće ni na jedan način doprineti napretku. Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu  2014.", rekao je on.

Nebenzja: Čitav svijet se sjeća tragedije na Balkanu

"Ovih dana se čitav svijet sjeća žrtava tragičnih događaja na Balkanu čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a. Razumijem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu", poručio je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

Sastanak o agresiji zatražila je Rusija, ali je održavanje neizvjesno zbog toga što stalne članice imaju pravo na veto. Važno je napomenuti da su barem tri stalne članice Savjeta učestvovale u NATO agresiji na SRJ.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina