Izvještaj američke mornarice

Podoficiri nesposobni da pravilno reaguju VIDEO

  • 08.06.2018. 15:17

Skoro 85 odsto podoficira u američkoj mornarici nema vještine da odlučno reaguje kako bi izbjegli sudar sa drugim brodom, navodi se u izveštaju koji mediji nazivaju otrežnjujućim.

Nedavno diplomirani oficiri su bili izabrani nasumice za seriju testova, kao odgovor na dva smrtonosna sudara prošlog ljeta u kojima su učestvovali brodovi USS Ficdžerald i USS Džon S. Mekejn.

Od 164 testiranih, samo 27 je prošlo test "bez problema", dok je 108 testiranih imalo "neke probleme" a 29 "značajne probleme", navedeno je u izveštaju koji je objavio Difens njuz.

Iako je većina oficira koji prvi put služe na brodu dobro prošla na simulatoru, oni koji su se našli u realnoj situaciji nisu znali kako da postupe.

Izveštaj je skrenuo pažnu na nedostatak kvalifikacija za koje se vjeruje da su doprinijeli da dođe do dva sudara u 2017.

USS Džon S. Mekejn sudario sa tankerom u blizini Singapura, kada je poginulo 10 ljudi, dok je razarač Ficdžerald udario u teretni brod blizu Japana, i tada je poginulo sedam ljudi.

Sudaru u kome je učestvovao Ficdžerald dorpinijelo je nepoznavanje rada na radaru. U izveštaju se takođe navodi da oficiri imaju problema da sprovode međunarodna pravila o plovidbi u uslovima loše vidljivosti.

Admiral Ričard Braun, komandant mornarice, nazvao je izveštaj otrežnjujućim i rekao da će se rezultati koristiti za promjenu budućih programa obuke.

U izveštaju koji je objavljen neposredno poslije dvostrukih sudara utvrđeno je da je američka mornarica kriva u oba slučaja, jer su njene posade bile "nedovoljno pripremljene".

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program