Leteća tvrđava

Pogledajte kako Putin upravlja najvećim supersoničnim avionom na svijetu

  • Izvor: Agencije
  • 22.02.2024. 19:23

Predsjednik Rusije Vladimir Putin letio je danas strateškim raketnim nosačem Tu-160M.

Najveći supersonični avion na svijetu poletio je sa piste fabrike aviona u Kazanju.

"Tehnika je odlična. Tu-160M je pouzdan novi avion", rekao je Putin nakon što je sletio i dodao da je let bio dobar, a da avion može da uđe u upotrebu Oružanih snaga Rusije.

"Ovo je zaista nova mašina, nova na mnogo načina. Bolja je kontrola, jasno je i nekome ko nije profesionalac. Avion je izuzetno pouzdan. Ovo je novi avion", rekao je Putin.


Putin komentarisao Bajdenovu izjavu o njemu

Putin komentarisao Bajdenovu izjavu o njemu

Čak je i komfor unaprijeđen, iako se radi o borbenoj letjelici, dodao je ruski predsjednik.

Let najvećim supersoničnim avionom u istoriji vojne avijacije trajao je 30 minuta, a ruta kojom je predsjednik letio ostaje "vojna tajna".

Prema riječima portparola Kremlja, Putin je i juče bio u ovoj fabrici i tada je i odlučio da isproba ovaj avion.

Ovo nije prvi put da je lider Rusije preuzeo kormilo, već je letio i na bombarderu Tu-160 tj. njegovoj prethodnoj verziji dok još nije bio modernizovan, prenose novinari Kremlja.

U avgustu 2005. godine, šef države je na njemu odletio na mjesto gdje Daleka avijacija Severne flote Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sprovodi vježbe, podsjeća TASS.


Stiže snijeg: Meteorolozi prognoziraju gdje i kada

Stiže snijeg: Meteorolozi prognoziraju gdje i kada

Putin je kao vršilac dužnosti predsjednika u martu 2000. letio iz Krasnodara u Čečeniju na SU-27 i nazad istim putem. Takođe je rekao da su ga tada naučili kako da napravi manevar "bure" u vazduhu, dodaju novinari Kremlja.

Tu-160M je modernizovana verzija aviona Tu-160, pored konvencionalnog, može da nosi i nuklearno oružje. Pored toga što je najveća supersonična letjelica u istoriji vojne avijacije to je i najteži borbeni avion na svijetu.


(Foto: Video / RT)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.