Iz baze kod Ankare

Poletio prvi turski borbeni avion 5. generacije

  • 21.02.2024. 17:37

Turski borbeni avion 5. generacije obavio je svoj prvi let, objavio je danas portal turske odbrambene industrije i vojne avijacije "SavunmaSanayiST.com".

Prema izvještaju, turska vojska bi trebalo da dobije prve lovačke avione tog tipa 2028. godine, prenosi Teletrejder.

Probni let je prvobitno bio zakazan za decembar, ali je nekoliko puta odlagan.

Turska kompanija "Turkish Aerospace Industries Inc. TUSAS" (TUSAS) potpisala je ugovor sa britanskom firmom  "BAE Systems plc" vrijedan 125 miliona dolara 2017. godine radi razvijanja tipa borbenog aviona sljedeće generacije.

TUSAS je podijelio video-snimak na kojem se vidi kako borbeni avion polijeće, a zatim se vraća u vazdušnu bazu na sjeveru Ankare.

"Uz KAAN, naša zemlja neće imati samo borbene avione pete generacije, već i tehnologiju koju malo koja država u svijetu ima", rekao je Haluk Gorgun, šef Direktorata za odbrambenu industriju Turske u objavi na platformi Iks.

Turska cilja da koristi motore domaće proizvodnje na ovim borbenim avionima, dodao je Gorgun, čija prooizvodnja se očekuje da počne 2028, prenosi Rojters. Nove borbene avione će za sada pokretati dva motora F-110 firme "Dženeral motors", koji se takođe koriste na mlaznjacima F-16 četvrte generacije koje pravi "Lokid Martin".

Turska je nedavno obezbijedila ugovor o nabavci 40 lovaca F-16 i 79 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće avione istog tipa iz SAD, nakon što se taj proces odlagao neko vrijeme.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. zbog kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400 i izbacile Ankaru iz programa borbenih aviona F-35. Ankara je takođe zainteresovana za kupovinu 40 mlaznjaka "jurofajter tajfun", koje proizvodi konzorcijum Njemačke, Britanije, Italije i Španije.


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.