Из базе код Анкаре

Полетио први турски борбени авион 5. генерације

  • 21.02.2024. 17:37

Турски борбени авион 5. генерације обавио је свој први лет, објавио је данас портал турске одбрамбене индустрије и војне авијације "SavunmaSanayiST.com".

Према извјештају, турска војска би требало да добије прве ловачке авионе тог типа 2028. године, преноси Телетрејдер.

Пробни лет је првобитно био заказан за децембар, али је неколико пута одлаган.

Турска компанија "Turkish Aerospace Industries Inc. TUSAS" (ТУСАС) потписала је уговор са британском фирмом  "BAE Systems plc" вриједан 125 милиона долара 2017. године ради развијања типа борбеног авиона сљедеће генерације.

ТУСАС је подијелио видео-снимак на којем се види како борбени авион полијеће, а затим се враћа у ваздушну базу на сјеверу Анкаре.

"Уз КААН, наша земља неће имати само борбене авионе пете генерације, већ и технологију коју мало која држава у свијету има", рекао је Халук Горгун, шеф Директората за одбрамбену индустрију Турске у објави на платформи Икс.

Турска циља да користи моторе домаће производње на овим борбеним авионима, додао је Горгун, чија прооизводња се очекује да почне 2028, преноси Ројтерс. Нове борбене авионе ће за сада покретати два мотора Ф-110 фирме "Џенерал моторс", који се такође користе на млазњацима Ф-16 четврте генерације које прави "Локид Мартин".

Турска је недавно обезбиједила уговор о набавци 40 ловаца Ф-16 и 79 комплета за модернизацију за своје постојеће авионе истог типа из САД, након што се тај процес одлагао неко вријеме.

Сједињене Америчке Државе су увеле санкције турској одбрамбеној индустрији у децембру 2020. због куповине руског противракетног одбрамбеног система С-400 и избациле Анкару из програма борбених авиона Ф-35. Анкара је такође заинтересована за куповину 40 млазњака "јурофајтер тајфун", које производи конзорцијум Њемачке, Британије, Италије и Шпаније.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.