NJemačka odbija isplatu

Poljaci zbog nacističke okupacije traže 700 milijardi

  • 29.10.2018. 11:24

Poljski predsjednik Andžej Duda ističe da Poljaci još očekuju isplatu reparacije za štetu počinjenu tokom Drugog svjetskog rata, a vladajuća stranka Pravda i solidarnost izračunala je da bi NJemačka morala da isplati oko 700 milijardi evra odštete.

Duda za njemački list "Bild" poručuje da za Poljsku pitanje reparacije nije završen proces. 

Nekoliko dana uoči njemačko-poljskih konsultacija na nivou vlada, Duda je govorio o saznanju bivšeg poljskog predsjednika Leha Kačinjskog da ratna šteta Poljskoj nikada nije isplaćena. 

To se naročito odnosi na Varšavu, koju je njemačka vojska tokom Drugog svjetskog rata gotovo potpuno uništila. 

"Riječ je o istini i preuzimanju odgovornosti", poručuje Duda. 

On objašnjava da je poljska parlamentarna grupa potvrdila kako reparacija nije riješena. 

NJemačka odbija da isplati reparaciju, pozivajući se na sporazum iz pedesetih godina prošlog vijeka, kojim su se Sovjetski Savez, a poslije i Poljska, odrekli njemačkih reparacija. 

Prema međunarodnom pravu, zahtjevi za ratnu reparaciju zastarijevaju nakon 30 godina. 

Međutim, vladajuća stranka u Poljskoj odbacuje valjanost tog dokumenta i ističe da je bio potpisan pod pritiskom SSSR-a. 

NJemački kancelar Angela Merkel i nekoliko ministara iz njene vlade treba da razgovaraju u Varšavi sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim. 

Neke njemačke diplomate ocjenjuju da Poljska pitanje ratne odštete ne postavlja radi same naplate, već je to "poluga pritiska" za pregovore sa EU o budžetu i mogućim sankcijama kojima Unija prijeti Varšavi zbog kršenja evropskih propisa u pravosuđu.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.