Protest

Poljoprivrednici blokirali pristup evropskim institucijama u Briselu

  • Izvor: Tanjug
  • 26.03.2024. 14:43

​Poljoprivrednici su danas ponovo izašli na proteste u Briselu i traktorima blokirali nekoliko pristupnih puteva oko evropskih institucija.

Kako prenosi Politiko, farmeri su gađali policajce jajima, palili gomile sijena i guma, trubili i palili petarde, ali su demonstracije ipak bile nešto mirnije nego februarski protesti kada je došlo do sukoba sa policijom.

U demonstracijama su učestvovali članovi Federacije mladih farmera (FJA) i ljevičarske Ujedinjene federacije uzgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGЕA) koja je partner organizacije Еvropske koordinacije Via Campesina  (ЕCVC).

"Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovdje zbog naše zabave. Situacija za farmere u Еvropi je zaista loša", rekao je za Politiko  član odbora ЕCVC-a, Leonardo van den Berg.

Njemački poljoprivrednici najavili nove proteste

Njemački poljoprivrednici najavili nove proteste


Farmeri širom Еvrope već mjesecima protestuju protiv birokratije Еvropske unije, globalnih trgovinskih sporazuma i novih ekoloških zahtjeva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) ЕU.

"Mi smo i danas ovdje jer mislimo da je važno zadržati pritisak i nadam se da će sada konačno poslušati naše zahtjeve", dodao je van den Berg.

Demonstranti, između ostalog, zahtijevaju fer cijene poljoprivrednih proizvoda, prekid sporazuma o slobodnoj trgovini i reformu Zajedničke poljoprivredne politike.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.