Sjednica u Njujorku

Poruka u SB UN: Međunarodna zajednica neće priznati referendum u dijelovima Ukrajine o pripajanju Rusiji

  • Izvor: SRNA
  • 29.07.2022. 19:44

Međunarodna zajednica neće priznati rezultate referenduma u ukrajinskim oblastima koje žele da se pridruže Rusiji, izjavio je predstavnik EU u UN Tibo Kameli na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini.

On je optužio Rusiju za navodno kršenje Povelje UN, uz napomenu da EU i dalje osuđuje rusku specijalnu operaciju u Ukrajini, koju Moskva, kako je on rekao, sprovodi uz pomoć Bjelorusije.

Kameli je rekao da Rusija, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, treba da prekine rat u Ukrajini i da vrati svoju vojsku unutar međunarodno priznatih granica.

Prema njegovim riječima, EU poziva Rusiju da bez odgađanja omogući neometan humanitarni pristup teritorijama u Ukrajini.

Kameli je istakao da EU pozdravlja napredak o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru postignut na razgovorima u Istanbulu i da poziva strane da brzo sprovedu ono što su obećale tokom tih pregovora.

Predstavnik EU dodao je da će blok nastaviti da pruža sve vrste pomoći Kijevu koliko god bude potrebno i izrazio punu soliradnost Unije sa Ukrajinom. 

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini u Njujorku završen je nakon tri časa.

Današnjem sastanku u NJujorku su, između ostalih, prisustvovali prvi zamjenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski i ambasador Ukrajine Sergij Kislica, kao i predstavnik EU Tibo Kameli.

Sastanku je predsjedavao ambasador Brazila u UN Ronaldo Kosta Filo.


  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:55 Noćni program

    Noćni program