"Lansiranje legalno“

Povećane tenzije između Sjeverne i Južne Koreje nakon lansiranja satelita

  • Izvor: Agencije
  • 27.11.2023. 09:03

Sjeverna Koreja je upozorila da će nastaviti da koristi svoja suverena prava, što uključuje lansiranje satelita i slanje dodatnih trupa i oružja u demilitarizovanu zonu na granici s Južnom Korejom, piše Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je da je lansiranje satelita prošle nedjelje bilo prouzrokovano potrebom da nadgleda Sjedinjene Države i njihove saveznike, navela je državna novinska agencija KCNA.

"Lansiranje je legalno i predstavlja pravo na samoodbranu, na temeljnu reakciju i precizno praćenje ozbiljnih vojnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih sljedbenika“, prenosi KCNA.

Sjeverna Koreja uspješno lansirala špijunski satelit

Sjeverna Koreja uspješno lansirala špijunski satelit

Pjongjang je saopštio da je satelit ušao u orbitu i da šalje fotografije, dok Južna Koreja navodi da ne može da potvrdi ovu informaciju.

Sejvernokorejske akcije podstakle su Seul da privremeno suspenduje vojni sporazum između dvije zemlje koji je potpisan 2018. godine, nakon čega su vojnici sa sjeverne strane granice viđeni kako obnavljaju srušena stražarska mjesta i dovoze opremu u demilitarizovanu zonu.

Sjedinjene Države sazvale su sastanak Bezbjednosnog savjeta Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o lansiranju satelita, koje je Amerika osudila.

Rusija i Kina, stalne članice Bezbjednosnog savjeta, odbile su da uvedu nove mjere protiv Pjongjanga, uprkos sjevernokorejskom testiranju balističkih raketa, a ni Moskva ni Peking nisu tim povodom dali izjave prethodne nedjelje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.