"Лансирање легално“

Повећане тензије између Сјеверне и Јужне Кореје након лансирања сателита

  • Извор: Агенције
  • 27.11.2023. 09:03

Сјеверна Кореја је упозорила да ће наставити да користи своја суверена права, што укључује лансирање сателита и слање додатних трупа и оружја у демилитаризовану зону на граници с Јужном Корејом, пише Ројтерс.

Министарство спољних послова Сјеверне Кореје саопштило је да је лансирање сателита прошле недјеље било проузроковано потребом да надгледа Сједињене Државе и њихове савезнике, навела је државна новинска агенција КЦНА.

"Лансирање је легално и представља право на самоодбрану, на темељну реакцију и прецизно праћење озбиљних војних акција Сједињених Држава и њихових сљедбеника“, преноси КЦНА.

Сјеверна Кореја успјешно лансирала шпијунски сателит

Сјеверна Кореја успјешно лансирала шпијунски сателит

Пјонгјанг је саопштио да је сателит ушао у орбиту и да шаље фотографије, док Јужна Кореја наводи да не може да потврди ову информацију.

Сејвернокорејске акције подстакле су Сеул да привремено суспендује војни споразум између двије земље који је потписан 2018. године, након чега су војници са сјеверне стране границе виђени како обнављају срушена стражарска мјеста и довозе опрему у демилитаризовану зону.

Сједињене Државе сазвале су састанак Безбједносног савјета Уједињених нација како би се разговарало о лансирању сателита, које је Америка осудила.

Русија и Кина, сталне чланице Безбједносног савјета, одбиле су да уведу нове мјере против Пјонгјанга, упркос сјевернокорејском тестирању балистичких ракета, а ни Москва ни Пекинг нису тим поводом дали изјаве претходне недјеље.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)