Najmanje 103 osobe

Povećava se broj žrtava nalada u Iranu

  • Izvor: SRNA
  • 03.01.2024. 16:01
  • 19:07

Broj žrtava eksplozija na groblju u iranskom gradu Kerman u vrijeme obilježavanja godišnjice od ubistva komandanta Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, povećan je na 188, javila je agencija Fars.

Ranije su iranski mediji javili da su najmanje 103 osobe poginule, a 141 je ranjena u dvije eksplozije na putu prema groblju na kome je sahranjen komandant Iranske revolucionarne garde Kasem Solejmani.

Iranska državna televizija izvijestila je o prvoj, a zatim o drugoj eksploziji tokom događaja na groblju gdje je Sulejmani sahranjen u gradu Kermanu na jugoistoku zemlje.

Neimenovani zvaničnik rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da su "teroristi daljinski aktivirali dvije eksplozivne naprave postavljene duž puta koji vodi ka groblju mučenika U Kermanu".

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napade u kojima je ranjeno najmanje 170 ljudi.

Еksplozije u Iranu, poginulo više od 50 ljudi

Еksplozije u Iranu, poginulo više od 50 ljudi

Na snimcima koje su emitovali iranski mediji vide se desetine tijela, dok neki prolaznici pokušavaju da pomognu preživjelima, a drugi žure da napuste područje eksplozije.

Napad se dogodio kada se više stotina Iranaca okupilo da obilježi godišnjicu Sulejmanijeve smrti. Neke iranske novinske agencije navode da je broj ranjenih mnogo veći.

Američki dron usmrtio je Sulejmanija na Međunarodnom aerodromu u Bagdadu 2020. godine.

Kao glavni komandant elitnih snaga Kuds, prekomorskog ogranka iranske Revolucionarne garde, Sulejmani je vodio tajne operacije u stranim zemljama i bio je ključna figura u iranskoj dugogodišnjoj kampanji protjerivanja američkih snaga sa Bliskog istoka.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.