Obuka

Predsjednik Meksika traži od parlamenta dozvolu za ulazak vojnika SAD-a

  • Izvor: B92
  • 29.11.2023. 22:20

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador zatražio je dozvolu od parlamenta da početkom 2024. dozvoli ulazak u zemlju grupi američkog vojnog osoblja.

Američkom osoblju treba da se omogući dolazak radi obuke meksičkih specijalnih snaga, saopšteno je u zvaničnom glasniku meksičkog Senata.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poslao je pismo Senatu u kojem je tražio dozvolu da 11 američkih vojnih lica učestvuje u programu pod nazivom "Jačanje kapaciteta specijalnih snaga Ministarstva odbrane", prenio je Rojters.

Prema saopštenju Senata, obuka bi trebalo da bude održana u vojnom centru jugoistočno od Meksiko Sitija između 23. januara i 21. marta naredne godine.

Tih 11 američkih vojnih lica pripadaju 7. grupi specijalnih snaga američke vojske, elitnoj jedinici koja je djelovala u Iraku i Avganistanu i često obučava inostrane trupe.

Očekuje se da će ta grupa stići u Meksiko sa sopstvenim oružjem, municijom i opremom. Tokom boravka, američki vojnici biće raspoređeni u Ministarstvo odbrane Meksika, koje je kroz istoriju imalo bliske veze sa vojskom Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo Lopeza Obradora datirano je 22. novembra, manje od nedjelju dana, nakon što se meksički ljevičarski predsjednik sastao sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom na samitu Azije i Pacifika u San Francisku.

Lopez Obrador bio je ranije kritičan prema američkim zvaničnicima za borbu protiv narkotika koji djeluju na teritoriji Meksika, optužujući agente američke Uprave za borbu protiv droga (DЕA) da ugrožavaju meksički suverenitet.

Britanska agencija napominje da je prisustvo američkog vojnog osoblja na meksičkom tlu dugo bilo osjetljivo pitanje u Meksiku, prije svega zbog sjećanja na gubitke velikog dijela teritorije od SAD tokom rata 1840-ih, kao i brojnih američkih vojnih upada početkom 20. vijeka.

Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.