Kolumbija

Predsjednik u čudu: Vojska izgubila milione metaka, hiljade granata i nekoliko projektila

  • 01.05.2024. 13:21

Kolumbijska vojska je izgubila milione metaka, hiljade granata i nekoliko projektila, potvrdio je predsjednik ove zemlje Gustavo Petro u obraćanju naciji.

Kako je prenio Bi-Bi-Ci, ovo iznenađujuće otkriće utvrđeno je tokom nedavnih inspekcija vojnih baza.

On je kao glavni uzrok nestanka naoružanja naveo korupciju, rekavši da je vojno osoblje prodalo municiju, granate i projektile trgovcima oružjem. 

Ministar odbrane Kolumbije je potvrdio da je pokrenuta istraga o nestanku naoružanja. 

"Jedini način da se objasni ovako veliki nestanak vojnog inventara jeste taj da već dugo postoji mreža ljudi u našim oružanim snagama koja je se bavi prodajom legalnog oružja koje je u vlasništvu kolumbijske države", rekao je predsjednik Petro u obraćanju novinarima.

On je rekao da je manjak oružja otkriven tokom iznenadnih kontrola u dvije vojne baze - Tolemaida i La Guahira, a koje su izvršene 12. februara i 1. april. U bazi Tolemaida je utvrđen manjak od 808.000 metaka i skoro 10.000 granata. U bazi La Guahira, nedostajalo je skoro 4,2 miliona metaka i više od 9.300 granata.

Predsjednik Petro je takođe rekao da nedostaju i dvije rakete tipa "Spike", 37 projektila tipa "Nimrod" i 550 granata na raketni pogon. 



On je naveo da je ovo oružje najvjerovatnije završilo u rukama naoružanih grupa unutar Kolumbije, ali da je deo mogao i da bude prokrijumčaren na Haiti ili prodat na međunarodnom crnom tržištu.

"Najtužnije u vezi ovoga je što ova ista municija na kraju rani i ubija iste te pripadnike naših vojnih snaga", rekao je kolumbijski predsjednik.

Kolumbija je već decenijama poprište sukoba vladinih snaga sa ljevičarskim i desničarskim paravojnim grupama u kojima je ubijeno više od 450.000 ljudi.  

U isto vrijeme, pripadnici njenih vojnih snaga osuđeni su za brojne optužbe za korupciju i kršenje ljudskih prava.

Ministar odbrane Ivan Velaskez rekao je na istoj konferenciji za novinare da su istrage o nestalim predmetima počele i da su neki zvaničnici smijenjeni sa svojih funkcija. Dodao je da se planiraju nove inspekcije vojnih baza širom zemlje. Kolumbijska vojska je jedna od najbolje opremljenih u regionu. Dobila je milijarde dolara od Sjedinjenih Država za borbu protiv narko kartela, prenosi Telegraf.


Pratite nas i putem Vibera