Колумбија

Предсједник у чуду: Војска изгубила милионе метака, хиљаде граната и неколико пројектила

  • 01.05.2024. 13:21

Колумбијска војска је изгубила милионе метака, хиљаде граната и неколико пројектила, потврдио је предсједник ове земље Густаво Петро у обраћању нацији.

Како је пренио Би-Би-Ци, ово изненађујуће откриће утврђено је током недавних инспекција војних база.

Он је као главни узрок нестанка наоружања навео корупцију, рекавши да је војно особље продало муницију, гранате и пројектиле трговцима оружјем. 

Министар одбране Колумбије је потврдио да је покренута истрага о нестанку наоружања. 

"Једини начин да се објасни овако велики нестанак војног инвентара јесте тај да већ дуго постоји мрежа људи у нашим оружаним снагама која је се бави продајом легалног оружја које је у власништву колумбијске државе", рекао је предсједник Петро у обраћању новинарима.

Он је рекао да је мањак оружја откривен током изненадних контрола у двије војне базе - Толемаида и Ла Гуахира, а које су извршене 12. фебруара и 1. април. У бази Толемаида је утврђен мањак од 808.000 метака и скоро 10.000 граната. У бази Ла Гуахира, недостајало је скоро 4,2 милиона метака и више од 9.300 граната.

Предсједник Петро је такође рекао да недостају и двије ракете типа "Спике", 37 пројектила типа "Нимрод" и 550 граната на ракетни погон. 



Он је навео да је ово оружје највјероватније завршило у рукама наоружаних група унутар Колумбије, али да је део могао и да буде прокријумчарен на Хаити или продат на међународном црном тржишту.

"Најтужније у вези овога је што ова иста муниција на крају рани и убија исте те припаднике наших војних снага", рекао је колумбијски предсједник.

Колумбија је већ деценијама поприште сукоба владиних снага са љевичарским и десничарским паравојним групама у којима је убијено више од 450.000 људи.  

У исто вријеме, припадници њених војних снага осуђени су за бројне оптужбе за корупцију и кршење људских права.

Министар одбране Иван Веласкез рекао је на истој конференцији за новинаре да су истраге о несталим предметима почеле и да су неки званичници смијењени са својих функција. Додао је да се планирају нове инспекције војних база широм земље. Колумбијска војска је једна од најбоље опремљених у региону. Добила је милијарде долара од Сједињених Држава за борбу против нарко картела, преноси Телеграф.


Пратите нас и путем Вибера

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм