Pronađen u Francuskoj

Priča o nestanku dječaka koja je obišla svijet: Misterija duga 6 godina riješena slučajno!

  • 15.12.2023. 21:56

Britanski tinejdžer koji je navodno kidnapovala njegova majka prije šest godina pobjegao je preko Pirineja nakon što je ona najavila planove da ga odvede u Finsku, saopštila je francuska policija.

Aleks Bati (17) rekao je vozaču u prolazu "treba mi budućnost" nakon što je pronađen u zabačenom dijelu jugozapadne Francuske u ranim jutarnjim satima u srijedu, sa samo skejtbordom i 100 evra u gotovini.

Francuska policija je u petak otkrila da je tinejdžer, koji je nestao na odmoru u Španiji sa svojom majkom Melanijom i djedom Davidom 2017. godine, preživio pomoću onoga što je nalazio u poljima dok je bježao preko Pirineja.

Aleks (11) nestao u Španiji: Poslije 6 godina pronađen u Francuskoj

Aleks (11) nestao u Španiji: Poslije 6 godina pronađen u Francuskoj

Antoan Leroj, pomoćnik javnog tužioca u Tuluzu, rekao je da je Aleks šest godina vodio „nomadski način života“ sa svojima majkom i djedom, koji su bili opsjednuti energijom i solarnim panelima. Vjeruje se da je njegov djed umro prije oko šest mjeseci.

Tinejdžer je rekao policiji da je živio u „duhovnim zajednicama“ u Španiji, Maroku i Francuskoj otkako je oduzet od svoje bake, njegovog zakonskog staratelja, u oktobru 2017.

Leroj je rekao da je Aleks shvatio da "ovo mora da prestane" kada je njegova majka objavila planove da ga odvede u Finsku - ali je rekao da nije jasno da li joj je mladić rekao da namjerava da ode.

- Samo je rekao da ne želi da ide u Finsku. Ne znamo više o tome - rekao je tužilac.

- Imao je 100 evra kod sebe i pokušavao je da stigne do Tuluza, a da nije sreo mnogo ljudi. Zato je noću putovao, a danju spavao.

Očekuje se da će se Aleks ponovo sresti sa svojom bakom po majci, Suzan Karuanom, ovog vikenda nakon što je dva dana proveo u socijalnim službama u blizini Tuluza.

Baka, koja je i dalje njegov zakonski staratelj, rekla je u petak da je bila uzbuđena kada je saznala da će se on vratiti kući.

- Nevjerovatno je. To je nevjerovatna priča. Nevjerovatno je poslije svih ovih godina. U šoku sam, ne mogu da vjerujem. Razgovarala sam s njim i on je dobro - rekla je ona.

- Jedva čekam da ga vidim kada se ponovo okupimo. Glavna stvar je da je bezbjedan, nakon onoga što bi bilo ogromno iskustvo za bilo koga, a ne samo za dijete. Zamolio bih da se našoj porodici pruži privatnost dok poželimo dobrodošlicu Aleksu, kako bismo ovaj proces učinili što utješnijim - rekla je ona.

Bati je imao 11 godina kada se nije vratio sa odmora u Španiju sa svojom majkom i djedom, što je izazvalo međunarodnu potragu. Njega je u srijedu u 3 sata ujutru šetao udaljenom oblasti u regionu Aude vozač dostavljača koji je stao i ponudio mu prevoz.

Vozač Fabijen Akdini rekao je francuskim medijima u petak da je tinejdžer prvobitno rekao da se zove Zak i rekao da je "veoma, veoma umoran".

- Kada se smirio, dao mi je svoje pravo ime i rekao mi da ga je majka kidnapovala prije pet godina - rekao je Akdini francuskoj televiziji BFMTV. 

Rekao je da mu je Aleksa rekao da je protekle dvije godine proveo u duhovnoj zajednici koja je bila pomalo čudna sa njegovom majkom, koja je takođe pomalo čudna, pomalo luckasta.

- Rekao je: Imam 17 godina. Treba mi budućnost. Tamo nije vidio budućnost za sebe - ispričao je vozač.

Francuski tužioci rekli su da Bati nije opisao nikakvo fizičko zlostavljanje od strane svoje majke ili djeda.

Leroj je na konferenciji za novinare rekao da duhovna zajednica sa kojom je živio nije „sekta“, već da je odvojena od stvarnosti.

- Radili bi na egu, postojao je rad na meditaciji... Nije bilo veze sa stvarnim svijetom. Oni su vjerovali u reinkarnaciju - rekao je on.

Tužilac je rekao da je Aleks djelovao „veoma inteligentno“ i da je žandarmeriji dao detaljan izvještaj o svom životu u proteklih šest godina, a da nije mogao da kaže gdje je tačno živio.

- Izgleda smireno i na prvi pogled djeluje kao normalna osoba. Poslije svih ovih godina provedenih u životu na ovaj način, siguran sam da postoje psihološke posljedice... ali on je izgledao kao normalan mladi tinejdžer.

Aleks je ispričao policiji kako su ga od druge godine, kada je otac napustio kući, odgajale majka i baka po majci.

Sa osam godina ga je majka dva puta odvela da živi u Maroku na nekoliko mjeseci, saopštila je francuska policija, što je izazvalo sukob između njegove majke i bake. Tri godine kasnije odveden je u Španiju i nikada se nije vratio kući.

Policija sada istražuje gdje se nalazi njegova majka. Leroj je rekla da je možda otišla u Finsku, kako je i namjeravala, i da za njom nema naloga za hapšenje francuske policije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: