Пронађен у Француској

Прича о нестанку дјечака која је обишла свијет: Мистерија дуга 6 година ријешена случајно!

  • 15.12.2023. 21:56

Британски тинејџер који је наводно киднаповала његова мајка прије шест година побјегао је преко Пиринеја након што је она најавила планове да га одведе у Финску, саопштила је француска полиција.

Алекс Бати (17) рекао је возачу у пролазу "треба ми будућност" након што је пронађен у забаченом дијелу југозападне Француске у раним јутарњим сатима у сриједу, са само скејтбордом и 100 евра у готовини.

Француска полиција је у петак открила да је тинејџер, који је нестао на одмору у Шпанији са својом мајком Меланијом и дједом Давидом 2017. године, преживио помоћу онога што је налазио у пољима док је бјежао преко Пиринеја.

Алекс (11) нестао у Шпанији: Послије 6 година пронађен у Француској

Алекс (11) нестао у Шпанији: Послије 6 година пронађен у Француској

Антоан Лерој, помоћник јавног тужиоца у Тулузу, рекао је да је Алекс шест година водио „номадски начин живота“ са својима мајком и дједом, који су били опсједнути енергијом и соларним панелима. Вјерује се да је његов дјед умро прије око шест мјесеци.

Тинејџер је рекао полицији да је живио у „духовним заједницама“ у Шпанији, Мароку и Француској откако је одузет од своје баке, његовог законског старатеља, у октобру 2017.

Лерој је рекао да је Алекс схватио да "ово мора да престане" када је његова мајка објавила планове да га одведе у Финску - али је рекао да није јасно да ли јој је младић рекао да намјерава да оде.

- Само је рекао да не жели да иде у Финску. Не знамо више о томе - рекао је тужилац.

- Имао је 100 евра код себе и покушавао је да стигне до Тулуза, а да није срео много људи. Зато је ноћу путовао, а дању спавао.

Очекује се да ће се Алекс поново срести са својом баком по мајци, Сузан Каруаном, овог викенда након што је два дана провео у социјалним службама у близини Тулуза.

Бака, која је и даље његов законски старатељ, рекла је у петак да је била узбуђена када је сазнала да ће се он вратити кући.

- Невјероватно је. То је невјероватна прича. Невјероватно је послије свих ових година. У шоку сам, не могу да вјерујем. Разговарала сам с њим и он је добро - рекла је она.

- Једва чекам да га видим када се поново окупимо. Главна ствар је да је безбједан, након онога што би било огромно искуство за било кога, а не само за дијете. Замолио бих да се нашој породици пружи приватност док пожелимо добродошлицу Алексу, како бисмо овај процес учинили што утјешнијим - рекла је она.

Бати је имао 11 година када се није вратио са одмора у Шпанију са својом мајком и дједом, што је изазвало међународну потрагу. Њега је у сриједу у 3 сата ујутру шетао удаљеном области у региону Ауде возач достављача који је стао и понудио му превоз.

Возач Фабијен Акдини рекао је француским медијима у петак да је тинејџер првобитно рекао да се зове Зак и рекао да је "веома, веома уморан".

- Када се смирио, дао ми је своје право име и рекао ми да га је мајка киднаповала прије пет година - рекао је Акдини француској телевизији БФМТВ. 

Рекао је да му је Алекса рекао да је протекле двије године провео у духовној заједници која је била помало чудна са његовом мајком, која је такође помало чудна, помало луцкаста.

- Рекао је: Имам 17 година. Треба ми будућност. Тамо није видио будућност за себе - испричао је возач.

Француски тужиоци рекли су да Бати није описао никакво физичко злостављање од стране своје мајке или дједа.

Лерој је на конференцији за новинаре рекао да духовна заједница са којом је живио није „секта“, већ да је одвојена од стварности.

- Радили би на егу, постојао је рад на медитацији... Није било везе са стварним свијетом. Они су вјеровали у реинкарнацију - рекао је он.

Тужилац је рекао да је Алекс дјеловао „веома интелигентно“ и да је жандармерији дао детаљан извјештај о свом животу у протеклих шест година, а да није могао да каже гдје је тачно живио.

- Изгледа смирено и на први поглед дјелује као нормална особа. Послије свих ових година проведених у животу на овај начин, сигуран сам да постоје психолошке посљедице... али он је изгледао као нормалан млади тинејџер.

Алекс је испричао полицији како су га од друге године, када је отац напустио кући, одгајале мајка и бака по мајци.

Са осам година га је мајка два пута одвела да живи у Мароку на неколико мјесеци, саопштила је француска полиција, што је изазвало сукоб између његове мајке и баке. Три године касније одведен је у Шпанију и никада се није вратио кући.

Полиција сада истражује гдје се налази његова мајка. Лерој је рекла да је можда отишла у Финску, како је и намјеравала, и да за њом нема налога за хапшење француске полиције.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)