Ubio je dvije osobe

Procurili nevjerovatni detalji o propustima Belgije u slučaju teroriste iz Brisela

  • Izvor: Indeks
  • 22.10.2023. 16:47

Tunis je tražio izručenje radikalizovanog Tunižanina koji je u ponedjeljak u Briselu ubio dvojicu Šveđana. Navode da je napadač 2011. pobjegao iz zatvora u kojem je služio 26-godišnju kaznu, a belgijske vlasti zahtjev su primile prošle godine, objavilo je državno tužilaštvo u Briselu.

Zahtjev za izručenje, koji su belgijske vlasti primile u avgustu 2022., tada nije obradio za to nadležan sudija iz državnog tužilaštva u Briselu kojem je proslijeđen dvije sedmice kasnije, prenosi Indeks.

Radi se o "velikoj pogrešci" koja je u petak naveče rezultovala ostavkom belgijskog ministra pravosuđa Vinsenta Van Kvikenborna.

U nedjelju je šef kancelarije državnog tužilaštva u Briselu Tim de Volf novinarima rekao da je "ozbiljan nedostatak osoblja u kancelriji javnog tužioca u Briselu odigrao ulogu u svemu ovome", ali da "to nije opravdanje".

Napadač iz Brisela bezuspješno tražio azil u četiri države

Napadač iz Brisela bezuspješno tražio azil u četiri države

Priznao je da je spis nakon što je zaprimljen nesumnjivo zaboravljen među ostalim sudskim predmetima u ladici.

"Niko se ne sjeća što se dogodilo s tim spisom"

"Niko od kolega koji su bili uključeni u ovaj predmet ne sjeća se što se dogodilo konkretno s ovim spisom prije godinu dana. Nema tragova dalje obrade", pojasnio je De Volf.

Počinilac napada u ponedjeljak navečr Abdesalem Lasud osuđen je "na više od 26 godina zatvora u Tunisu 2005., ali je iz njega pobjegao u januaru 2011.".

Tužilaštvo je navelo da su tuniške vlasti to "prijavile 1. jula 2022. putem Interpola". Tada se u dokumentu spominjao samo zahtjev za njegovo izručenje "zbog bijega iz zatvora", što nije prekršaj prema belgijskom zakonu.

Islamska država: Naš borac ubio švedske državljane u Briselu

Islamska država: Naš borac ubio švedske državljane u Briselu

U subotu naveče ministar unutrašnjih poslova Anelis Verlinden objasnila je da zbog manjka pojedinosti u prvoj "crvenoj potjernici" Interpola kojom se tražio Lasud slučaj nije odmah dobio pravni tretman.

Tužilaštvo u nedjelju nije preciziralo zbog čega je Tunižanin osuđen u svojoj zemlji.

Više belgijskih novina piše da je Lasud proglašen krivim zbog nekoliko pokušaja ubistava.

Napad, čija su meta u ponedjeljak naveče bili švedski fudbalski navijači uoči utakmice kvalifikacija za Еuro 2024. protiv Belgije, ponovno je pokrenuo raspravu o tome u kojoj su mjeri belgijske snage bezbjednosti sposobne za praćenje radikalizovanih pojedinaca, naračito imigracijska služba.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.