Убио је двије особе

Процурили невјероватни детаљи о пропустима Белгије у случају терористе из Брисела

  • Извор: Индекс
  • 22.10.2023. 16:47

Тунис је тражио изручење радикализованог Тунижанина који је у понедјељак у Бриселу убио двојицу Швеђана. Наводе да је нападач 2011. побјегао из затвора у којем је служио 26-годишњу казну, а белгијске власти захтјев су примиле прошле године, објавило је државно тужилаштво у Бриселу.

Захтјев за изручење, који су белгијске власти примиле у августу 2022., тада није обрадио за то надлежан судија из државног тужилаштва у Бриселу којем је прослијеђен двије седмице касније, преноси Индекс.

Ради се о "великој погрешци" која је у петак навече резултовала оставком белгијског министра правосуђа Винсента Ван Квикенборна.

У недјељу је шеф канцеларије државног тужилаштва у Бриселу Тим де Волф новинарима рекао да је "озбиљан недостатак особља у канцелрији јавног тужиоца у Бриселу одиграо улогу у свему овоме", али да "то није оправдање".

Нападач из Брисела безуспјешно тражио азил у четири државе

Нападач из Брисела безуспјешно тражио азил у четири државе

Признао је да је спис након што је запримљен несумњиво заборављен међу осталим судским предметима у ладици.

"Нико се не сјећа што се догодило с тим списом"

"Нико од колега који су били укључени у овај предмет не сјећа се што се догодило конкретно с овим списом прије годину дана. Нема трагова даље обраде", појаснио је Де Волф.

Починилац напада у понедјељак навечр Абдесалем Ласуд осуђен је "на више од 26 година затвора у Тунису 2005., али је из њега побјегао у јануару 2011.".

Тужилаштво је навело да су тунишке власти то "пријавиле 1. јула 2022. путем Интерпола". Тада се у документу спомињао само захтјев за његово изручење "због бијега из затвора", што није прекршај према белгијском закону.

Исламска држава: Наш борац убио шведске држављане у Бриселу

Исламска држава: Наш борац убио шведске држављане у Бриселу

У суботу навече министар унутрашњих послова Анелис Верлинден објаснила је да због мањка појединости у првој "црвеној потјерници" Интерпола којом се тражио Ласуд случај није одмах добио правни третман.

Тужилаштво у недјељу није прецизирало због чега је Тунижанин осуђен у својој земљи.

Више белгијских новина пише да је Ласуд проглашен кривим због неколико покушаја убистава.

Напад, чија су мета у понедјељак навече били шведски фудбалски навијачи уочи утакмице квалификација за Еуро 2024. против Белгије, поновно је покренуо расправу о томе у којој су мјери белгијске снаге безбједности способне за праћење радикализованих појединаца, нарачито имиграцијска служба.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм