Protiv restriktivnih mjera

Protesti u Kini zbog kovid mjera: “Ukinite zaključavanja”

  • Izvor: n1info.com
  • 27.11.2022. 11:01

Protesti protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja kovida-19 izbili su jutros u nekoliko kineskih gradova, uključujući finansijsko središte Šangaj, gotovo tri godine od početka pandemije.

Novi talas nezadovoljstva podstaknut je požarom koji je u četvrtak izbio u zgradi u glavnom gradu regije Sinjiang Urumkiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje koje su se počele širiti među korisnicima interneta, da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelimično bila u lokdodau (zaključana), što su gradski funkcioneri odbacili, prenosi N1.

Stanovnici Šangaja, najnaseljenijega kineskog grada i finansijskog centra, okupili su se u subotu naveče u ulici Vulumuki, koja je ime dobila po Urumkiju, na bdijenju koje je u nedjelju rano ujutro preraslo u protest.

Dok ih je velika grupa policajaca nazirala, okupljeni protestanti podizali su prazne listove papira, što je simbol protestanata protiv cenzure. Nakon toga su, kako pokazuje snimak objavljena na društvenim mrežama, počeli uzvikivati: “Ukinite zaključavanje u Urumkiju, ukinite zaključavanje u Sinjiangu, ukinite zaključavanje u cijeloj Kini!” 


(Foto: Screenshot/BBC)


Tagovi: