Imaju razloga za protest

Protest bijeljinskih farmera pred Gradskom upravom

  • Izvor: ATV
  • 19.09.2023. 19:42

Tridesetak uzgajivača svinja iz bijeljinskog naselja Brodac okupili su se ispred bijeljinske Gradske uprave. U njihovo selo se dovoze eutanazirane svinje zbog afričke kuge. Jame nisu pokrivene, selom se širi, smrad a psi lutalice raznose meso.

Tome se, kažu, mora stati u kraj. Da to kažu, nisu imali kome. Jer od Ljubiše Petrovića ni traga ni glasa. 

„Brodac se nalazi tamo u slivu Drine i Save i sve te podzemne vode, te jame koje su ukopane, sva ta zaraza može da završi u pijaćoj vodi. Tražili smo od gradonačelnika i kabineta da nas primi, niko se nije udostojio ni da izađe ovdje“, rekao je Vladan Panić, predsjednik MZ Brodac.

U selu Brodac živi oko 2.000 stanovnika. Jedno je od rijetkih koje je uspjelo da ima samo šest zaraženih domaćinstava, ali sada zbog ovoga strahuju od zaraze.

„Ajd što smo mi u selu imali dva slučaja, to je ukopano na našem rejonu, ali počelo se dovlačiti sa pola Semberije na rejon naš i na neadekvatno mjesto gdje je močvarno, gdje voda do juna mjeseca bude, što će doći da ispliva sve, za mjesec dana kad krenu vode, to će da potopi kanale jer niko nije vodio računa. Iz one što je zatrpana to kvrca ko vulkan, nije adekvatno zatrpana, psi lutalice već raznose“, rekao je Miodrag Pravdić, Donji Brodac.

„Tamo je katastrofa teška i širi se zaraza. Mi se nekako branimo i do sada smo imali samo šest slučajeva i mislim kad sljedeći put udari da ćemo svi ostati bez svinja. Ja sam ostavio kombajn i traktor, brao kukuruz i došao ovdje, a neće da nas prime jer ne znaju ni oni šta će i kako će, ni kud su, ni šta rade. Ovo je sramota velika, da seljake nećeš da primiš, koji stvara dohodak, gine na njivi i radi od jutra do mraka, i imamo još tu kugu, ali oni će doći kad bude trebalo da glasamo za njih“, poručio je Milan Marjanović, Brodac.

Dužnost lokalne zajednice bila je da obezbijedi lokacije za ukop eutanaziranih svinja, podjseća ministar Savo Minić. Bijeljina je, kaže, jedini grad sa kojim je u sve upletena politika i ništa nije moguće riješiti.

„Definitivno stalno imamo probleme u Bijeljini po svakom pitanju. Ja sam se isključio iz te političke priče, dobro znate da sam ja bio u Bijeljini u prvih mjesec dana nekih sedam puta, obišao sela i bio sa gradonačelnikom, sa svim službama....jednostavno, nemam komentara, neka svako radi svoj posao i odgovara, a politiku neka ostavi“, izjavio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Da očigledno neko ne radi svoj posao jasno je i mještanima Brodca. Zato planiraju svakodnevne proteste ispred bijeljinske Gradske uprave. 

Pratite nas i putem Vibera