Ruski predsjednik

Putin: Amerikanci ostavili samo gubitke i tragedije

  • Izvor: SRNA
  • 01.09.2021. 10:37

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je američko dvadesetogodišnje prisustvo u Avganistanu rezultiralo samo tragedijama.

"Dvadeset godina su američke trupe bile na avganistanskoj teritoriji i dvadeset godina su pokušavale - može se reći ovo bez uvrede za bilo koga - civilizovati ljude koji tamo žive, uvesti svoje norme i standarde života u najširem smislu riječi, uključujući političku organizaciju društva", rekao je Putin na sastanku sa učenicima iz škole Sveruskog dječijeg centra "Okean".

Ruski predsjednik je dodao da su jedini rezultat njihovog dvadesetogodišnjeg prisustva u Avganistanu tragedije i žrtve, što se posebno odnosi na ljude koji žive u toj zemlji.

"Rezultat je bio nula, da ne kažem da je sve postalo negativno", naglasio je Putin.

Prema njegovim riječima, "ako neko učini nešto u odnosu na druge, treba da pođe od sebe ili postupa u skladu sa istorijom, kulturom i filozofijom života ovih ljudi u najširem smislu, kao i da poštuje njihove tradicije".

Ruski predsjednik je naglasio da je "nemoguće nametati bilo šta spolja".

Izjava je uslijedila nakon što je Pentagon zvanično najavio kraj američke vojne misije u Avganistanu u ponedjeljak, kada je i posljednji avion sa američkim vojnicima napustio aerodrom u Kabulu, čime su talibani preuzeli punu kontrolu, podsjeća "Sputnjik".


Tagovi: