Predsjednik Rusije

Putin: BRIKS nije vojni savez

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 29.09.2023. 17:51

BRIKS nije vojna alijansa, već platforma za razvijanje pozicija zasnovanih na suverenitetu i međusobnom poštovanju, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na otvaranju Međunarodne parlamentarne konferencije "Rusija-Latinska Amerika" u Moskvi.

"BRIKS je organizacija, nije neki vojni savez. To je, jednostavno, platforma za koordinaciju stavova i razvijanje obostrano prihvatljivih rješenja zasnovanih na suverenitetu, nezavisnosti i međusobnom poštovanju“, rekao je Putin.

Rusija i zemlje Latinske Amerike tradicionalno imaju uglavnom iste poglede na međunarodne odnose i teže multipolarnom svjetskom poretku, rekao je Putin.

Putin je istakao da će Rusija nastojati da uspostavi veze između Latinske Amerike i Еvroazijske ekonomske unije i podržava težnju niza zemalja u regionu da se pridruže BRIKS-u kao punopravni partneri.

Kod Novog Grada postavljeni mjerni instrumenti

Kod Novog Grada postavljeni mjerni instrumenti

"Pomagaćemo da ove strukture uspostavljaju veze sa Еvroazijskom ekonomskom unijom u praktičnom smislu, porede pristupe o aktuelnim pitanjima trgovinske politike, regulisanja tarifa, stimulisanja investicija i transfera tehnologije. I, naravno, Rusija pozdravlja namjere niza latinoameričkih zemalja da se pridruže aktivnostima BRIKS-a kao punopravni članovi i partneri“, dodao je ruski lider.

On je dodao da se zalaže da Latinska Amerika bude jaka, samostalna i uspješna, a Rusija je spremna da sa njom gradi saradnju.

Prema njegovim riječima, zemlje Latinske Amerike vode nezavisnu politiku i imaće jednu od vodećih uloga u svjetskoj politici.

"I sada zemlje Latinske Amerike pokazuju obrazac uspjeha progresivnog formiranja multipolarnog sistema međunarodnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti, pravdi, poštovanju međunarodnog prava i legitimnih interesa jednih drugih. U takvoj novoj policentričnoj arhitekturi, države Latinske Amerike će sa svojim ogromnim ekonomskim potencijalom i ljudskim resursima i željom da vode suverenu nezavisnu spoljnu politiku imati jednu od vodećih uloga u svijetu, u to nema sumnje“, naglasio je Putin.

Granična policija BiH: Zaprimljen zahtjev Ministarstva bezbjednosti u vezi sa Šmitom

Granična policija BiH: Zaprimljen zahtjev Ministarstva bezbjednosti u vezi sa Šmitom

Kako je naveo, Rusija iskreno želi da zemlje latinoameričkog regiona progresivno i dinamično razvijaju i jačaju svoje pozicije u svjetskoj ekonomiji i politici.

"Mi se zalažemo i zalagali smo se za to da Latinska Amerika, u svom jedinstvu i različitosti, bude jaka, nezavisna i uspješna“, dodao je Putin.

Savremeni kreditni odnosi služe interesima "zlatne milijarde"

Putin je istakao da su savremeni kreditni odnosi ustrojeni tako da služe isključivo interesima zemalja "zlatne milijarde", koje zloupotrebljavaju svoj položaj u svijetu i o tome definitivno mora da se razmišlja.

"Oni, ta 'zlatna milijarda', tačnije, lideri ovih zemalja 'zlatne milijarde', eksploatišu praktično sve druge zemlje svijeta. Oni zloupotrebljavaju svoj položaj, tehnološki, informaciono i finansijski“, istakao je ruski lider.

Planuo skupocjeni porše - vatru gasio vozač autobusa:

Planuo skupocjeni porše - vatru gasio vozač autobusa: "Svi mi mašu"

On je ocijenio da su međunarodne finansijske institucije formirane tako da ne koriste nikome osim "zlatnoj milijardi".

Putin je skrenuo pažnju na to da su kreditne obaveze za tržišta u razvoju svojevrsni "danak".

"To je neko obeštećenje. Ne treba da bude tako. Zato svi zajedno, udruženim snagama, moramo da mijenjamo pravila i u ovoj međunarodnoj sferi“, uvjeren je Putin.

Rusija će tokom predsjedavanja BRIKS-om učiniti sve da države osjete perspektive svog razvoja, dodao je Putin.

"Rusija preuzima predsjedavanje BRIKS-om i siguran sam da ćemo učiniti sve da takozvana svjetska većina osjeti da nije samo većina po broju stanovnika naših zemalja, već da je većina, u smislu perspektive svog razvoja“, ocenio je Putin.

Odbijen zahtjev Dodikovog advokata za izuzeće sudije

Odbijen zahtjev Dodikovog advokata za izuzeće sudije

Prva parlamentarna konferencija "Rusija-Latinska Amerika" počela je sa radom u petak i trajaće do ponedjeljka i na njoj učestvuju predstavnici više od polovine latinoameričkih zemalja.

Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Na samitu u Johanesburgu u avgustu ove godine objavljena je odluka da se od 1. januara 2024. godine Argentina, Еgipat, Iran, Еtiopija, UAЕ i Saudijska Arabija pozovu da postanu punopravni članovi organizacije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.