Ruski predsjednik

Putin: Stabilan razvoj rusko-kineskih odnosa uprkos nestabilnoj situaciji

  • Izvor: SRNA
  • 29.11.2022. 10:46

Odnosi Rusije i Kine stabilno se razvijaju uprkos nestabilnoj situaciji u svijetu, naveo je ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma koju je pročitao direktor ruske kompanije "Rosnjeft" Igor Sečin.

"Uprkos komplikovanoj međunarodnoj situaciji, sveobuhvatno partnerstvo i veze strateške interakcije između Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju. Energetska industrija ostaje jedna od ključnih i najnaprednijih područja naše ekonomske saradnje", istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, dvije zemlje su nedavno uspjele da osiguraju prilično visok nivo bilateralnih veza u sektorima nafte, gasa, uglja i energije i konstantno rade na sprovođenju velikih zajedničkih projekata u vezi sa kineskim nuklearnim elektranama i proizvodnjom prirodnog tečnog gasa.

Putin je posebno naglasio sve važniju ulogu Foruma u proširenju saradnje i obezbjeđivanju redovnog dijaloga vladinih zvaničnika, vodećih industrijskih korporacija, bankarskih institucija i udruženja stručnjaka, javio je TASS.

On je dodao da očekuje da će se tokom foruma sprovesti konstruktivne i učinkovite aktivnosti i da će se naći praktična primjena prijedloga i ideja učesnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je Rusija otvorena i zainteresovana za dijalog o energiji sa Kinom, nakon što je kineski predsjednik Si Đinping ranije danas u poruci učesnicima Foruma naveo da je saradnja Rusije i Kine u polju energije na visokom nivou i da je Peking spreman da ojača saradnju sa Moskvom u tom polju, piše RIA Novosti.