Ruski predsjednik

Putin zabrinut zbog jačanja Islamske države u Avganistanu

  • Izvor: Hina
  • 15.10.2021. 21:26

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio zabrinutost zbog ambicija i snage džihadističke skupine Islamske države u Avganistanu, nekoliko dana prije diplomatskih sastanaka u Moskvi, posebno s talibanima, o stanju u zemlji.

U Rusiju će 20. oktobra doći izaslanstvo nove vlade iz Kabula, a dan ranije pokušaće postići zajedničko stajalište o avganistanskom pitanju s Kinom, Pakistanom i Sjedinjenim Državama. 

Putin je rekao da je mnoštvo "ekstremističkih i terorističkih" grupa aktivno na sjeveru Avganistana, uključujući Islamsku državu (IS), Al Kaidu i Islamski pokret Uzbekistana. 

"Prema našim informacijama ima 2000 boraca Islamske države. Njihovi šefovi pripremaju planove za širenje uticaja u zemljama središnje Azije i ruskim regijama, potpirivanjem etničkih i vjerskih sukoba i širenjem vjerske mržnje", rekao je na virtualnom summitu zemalja ZND-a, organizacija bivših sovjetskih zemalja.  

Islamska država - Khorasan (IS-K), najradikalnija avganistanska oružana ekstremistička grupa, preuzela je odgovornost za niz atentata kojima je cilj destabilizovati emirat koji su proglasili talibani.