Spasavanje slabo napreduje

Radnici u srušenom tunelu zarobljeni već sedmi dan: Bušilica se pokvarila

  • 18.11.2023. 15:44

Operacija spasavanja 40 radnika zaglavljenih u djelimično srušenom tunelu Silkijara u indijskom okrugu Utarakand obustavljena je juče kada se pokvarila američka mašina sa svrdlom koja je trebalo da probuši otvor kroz koji bi radnici izašli.

Nova mašina za bušenje visokih performansi prevezena je vazdušnim putem iz Indora u Madja Pradešu i stigla je na lice mjesta, rekao je za Rojters Anšu Malik Halko, direktor državne korporacije za razvoj autoputeva i infrastrukture (NHIDC).

"Prvo ćemo izvaditi ugašenu mašinu koja je unutra, a zatim postaviti novu. Ovo će potrajati i ne mogu da komentarišem vremenski okvir. To je delikatna i rizična operacija", rekao je Halko.

Vlasti nisu saopštile šta je uzrok urušavanja tunela dužine 4,5 kilometara, ali je region sklon klizištima, zemljotresima i poplavama.

Pedeset do šezdeset radnika bilo je u noćnoj smjeni u trenutku kolapsa, a oni blizu izlaza uspjeli su da izađu iz tunela koji se nalazi na nacionalnom autoputu koji je dio hodočasničke rute Čar Dham Hindu.

Radovi su obustavljeni u petak nakon što se čuo "pucketanje velikih razmjera" dok su spasioci pokušavali da ponovo pokrenu mašinu za bušenje.

Oko 100 radnika tunela okupilo danas ispred tunela tražeći brži napredak u oslobađanju zarobljenih.

Višnu Sahu, radnik koji predvodi protest, kaže da spasilački tim radnicima ne govori kako spasavanje napreduje.

"Želimo da najviši ljudi kompanije dođu ovde", rekao je Sahu.

Do sada su, nakon sedmodnevnih pokušaja da oslobode radnike, spasilačke ekipe uspele da uklone samo 24 metra ruševina iz urušenog tunela.

U selu Silkijara, mještani pokušavaju da umire lokalno božanstvo, ne bi li dobili i nebesku podršku za operaciju spasavanja koja je u toku.

Na glavnom ulazu u tunel izgrađen je i mali hram u kome se mole za zarobljene radnike.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.