Istoričar

Raković: Vjernici ukrajinske pravoslavne crkve slaviće Božić u katakombama

  • Izvor: SRNA
  • 21.10.2023. 10:12

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da će vjernici Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije nakon odluke Vrhovne rade /ukrajinskog parlamenta/ da u načelu usvoji odluku o zabrani djelovanja te crkve Božić slaviti u katakombama.

Komentarišući namjere Ukrajine da se obračuna sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i šanse da ta crkva ne bude zabranjena nakon apela moskovskog patrijarha i cijele Rusije Kirila crkvama širom svijeta da se taj pokušaj zaustavi, Raković je naveo da će Kijev sprovesti sve odluke koje se tiču segregacije Ukrajinske pravoslavne crkve.

- Ne treba imati nikakve iluzije da će ih u tome bilo ko zaustaviti, ako uopšte i hoće da ih zaustavi, što se prvenstveno odnosi na njihove sponzore sa Zapada. Prema tome, ubuduće će se pravoslavni Božić u Ukrajini slaviti po katakombama i stanovima - rekao je Raković za Srnu.

On smatra da je izvjesno da se Božić i svi ostali praznici u Ukrajini više neće javno slaviti po starom kalendaru.

- Vjernici u Ukrajini su u tome onemogućeni. Kao što su okupirali Kijevsko-pečersku lavru, oni koji su to uradili okupiraće čitav prostor Ukrajine njihovom novom takozvanom Kijevskom crkvom, koja je stvorena samo da bi se razbilo rusko pravoslavlje - ocijenio je Raković.

On je uvjeren da će sve što je usmjereno protiv Rusa i ruskog identiteta Ukrajine u toj zemlji biti sprovedeno, i to bez ikakve milosti.

- Sve to što Kijev radi spremalo se i u Crnoj Gori. Ali, srećom smo 2020. godine uspjeli to da spriječimo i srušimo Demokratsku partiju socijalista /DPS/ i njenog lidera Mila Đukanovića - istakao je Raković.

Prema njegovim riječima, sada se vidi kako bi se kretale prilike u Crnoj Gori da nije bilo velike kohezije Srba iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, koji su zajedno uspjeli da pobijede Đukanovićev segregacionistički režim.

Prema njegovim riječima, dodatni problem za pravoslavlje je to što su prekinute sve veze između Vaseljenske patrijaršije, koja je podržala raskolnike u Ukrajini, i Moskovske patrijaršije, koja je uz kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je u načelu Zakon o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve glasovima 267 od ukupno 450 poslanika, od kojih je 15 bilo protiv tog prijedloga.

Zakon predviđa izmjene kojima će biti omogućeno "sprečavanje aktivnosti vjerskih organizacija čija se uprava nalazi van Ukrajine, u državi koja vrši oružanu agresiju na Ukrajinu".

Svjetski savjet crkava ranije je upozorio da taj prijedlog zakona u sadašnjoj verziji krši međunarodne norme o slobodi vjeroispovesti.

Moskovski patrijarh Kiril pozvao je paglavara Rimokatoličke crkve Franju, druge vjerske poglavare i međunarodne organizacije da podrže Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i spriječe nastavak masovnog kršenja prava vjernika te crkve.

Patrijarh Kiril apel za zaštitu Ukrajinske pravoslavne crkve poslao je i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, generalnom sekretaru OЕBS-a Helgi Šmid i specijalnom izvjestiocu Savjeta UN za ljudska prava. 

Pratite nas i putem Vibera